Филип Гринвалд: Живимо у добу лакрдија

Снежана Тасић
Филип Гринвалд: Живимо у добу лакрдија

Приједор - Живимо у времену у коме су институције на којима почива људски род постале лакрдија, брак је лакрдија, држава је лакрдија, породица је лакрдија. У таквој консталацији трагични исход је неминован.

Рекао је ово за "Глас Српске" београдски редитељ Филип Гринвалд, који у Позоришту Приједор режира представу "Ничији син". Комад по тексту Мате Матишића премијерно ће бити изведен 30. септембра, чиме ће бити отворена 61. сезона Позоришта Приједор.

Гринвалд каже да је "Ничији син" врло провокативан и болан комад који је дневно актуелан, тиче се трауме која је у директној вези са нашом послијератном прошлошћу, а истовремено има универзалну димензију и бави се питањима зла од када је људског рода.

- Било ми је врло занимљиво да се бавим комадом који је тако дубоко уроњен у фактографију, а који сам доживео као фикцију. Уверен сам да би комад "Ничији син", који открива најмрачније стране човекове природе, функционисао на свим просторима и у свим временима. Духовит начин на који је испричана ова трагична прича још једном доказује да је трагикомедија жанр 21. века - казао је Гринвалд.

Подсјећа да је ово његов први ангажман у Позоришту Приједор.

- Ретко ми се догађало да радим у позоришту у коме сви, од закулисних радника до главних глумаца имају тако предан, посвећен и професионалан приступ. Тренутно смо у фази уклапања глумачко-редитељског посла са техничким делом, такозваних конфронтационих проба, где све треба укомпоновати - испричао је Гринвалд.

Наглашава да је оно што у свјетским стандардима представља правила у раду на представи, код нас тешко захтијевати.

- У Приједору сам први пут имао прилику да мизансценске пробе почнем у готовом декору, што процес рада са глумцем чини релаксиранијим и квалитетнијим. Сваки сусрет са глумцем за мене је посебан изазов у коме кроз заједничке напоре тежимо ка истинитости игре. Рад са глумцем за мене је као неки лов на истину и увек представља задовољство - истиче Гринвалд.

Снови

- Имам пуно снова, али немам планова. Један од мојих снова је да радим у трупи са групом посвећеника. То, бојим се, за сада, на овим просторима није могуће. Једино је могуће правити позориште као институцију и онда је велико задовољство када се стекну услови да се у институцији ради као у трупи. Могу да кажем да сам такву привилегију имао у раду на представи "Ничији син" - казао је Филип Гринвалд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана