Ефекти убили филмску чаролију

Александра Маџар
Ефекти убили филмску чаролију

Бањалука - Филмови "старог кова" доносили су љубавне приче, смијешне заплете, вртоглаву акцију, понекад и велику дозу страха, будећи у заљубљеницима седме умјетности емоције које инспиришу и нуде улазак у сасвим нови свијет.

Данас, у времену брзог напретка технологије то се ријетко дешава, а лоше уклопљени сценски ефекти буде неповјерење и успављују осјећања носећи приче са екрана у заборав.

- Не мислим да је проблем у специјалним ефектима. Они су спецификум и атракција филма и користе се од почетка постојања филма као медија. Више та неинвентивност долази од неких превише прорачунатих ствари и жеља да филм "пршти" од свега, а без праве приче - сматра бањалучки редитељ Саша Хајдуковић.

Подсјетио је и на то да су редитељи и сценографи знали претјерати са ефектима, те да је у нашем сјећању вријеме такве случајеве исфилтрирало.

- Специјални ефекти, анимације, нове технологије нису проблем сами по себи, већ само људи који то користе - истакао је Хајдуковић.

Остварења "Чаробњак из Оза", "Прохујало са вихором", "Пјевајмо на киши", "Бунтовник без разлога", "Неки то воле вруће", "Доручак код Тифанија" и "Птице" обиљежили су заувијек филмску умјетност.

Бањалучки глумац Дејан Зорић сматра да су овакви филмови доносили јачу емоцију и искрену филмску чаролију.

- Телевизијских екрана није било на сваком ћошку, а данас је све екранизовао. Стално неко нешто поручује са ТВ екрана, а некада није било много ни телевизора, ни програма. Тако се дешавало да филм на једном од могућа два програма представља праву радост - казао је Зорић.

Сматра да напредак технологије штети умјетности у свим облицима, јер људима пружа могућност да гледају све и свашта.

Критика

Дугоочекивани и најављивани филм База Лурмана "Велики Гетсби" нашао се на мети критике, јер су откривени сви специјални ефекти које је користио. Стручњаци из свијета филма оцијенили су да је без ефеката спектакл жалостан. Највеће изненађење свакако представља чињеница да је, иако се радња филма дешава у Њујорку, цијели пројекат снимљен у Аустралији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана