Двије деценије уништавања књига писаних ћирилицом у Хрватској

Aгенције
Двије деценије уништавања књига писаних ћирилицом у Хрватској

Београд - У протекле двије деценије у Хрватској су уништаване књиге српских аутора писане ћирилицом, али и дјела страних писаца која су проглашавана јеретичким, истакнуто је на промоцији књиге "Књигоцид" загребачког професора у пензиији Анте Лешаје.

Рецензент књиге, социолог Божидар Јакшић рекао је на промоцији књиге у Центру за културну деконтаминацију у Београду да је уништавање књига у Хрватској било озваничено и да је имало подршку власти и цркве.

Јакшић је навео да је трагична чињеница да није ријеч о изолованим случајевима хулиганског понашања, већ свјесном, намјерном, систематском уништавању културног насљеђа.

Аутор студије оцијенио је да је књига "доста мршава", јер садржи невољна признања, али и зато што нигдје није нашао прецизну евиденцију колико је и шта је све уништено, а и нико од криваца није санкционисан чак ни тамо гдје су чињенице неспорне.

"Зид игноранције је остао чврст, јер је имао упориште у политици искључивости која је доминирала и Хрватској током дведесетих година прошлог вијека", напоменуо је Лешаја.

За Лешају, који је по образовању економиста, феномен уништавања књига био је дио политике промјене друштвеног уређења, кроз подстицање фашисоидних, односно проусташких идеја, а све с циљем пљачке народа коме су нуђени национализам и ксенофобија да би се хомогенизовао око владајуће политике.

Издавач књиге је кућа "Профил" у сарадњи са Српским народним вијећем у Хрватској уз подршку Савјета за националне мањине Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана