Душан Петричић: Карикатура комуницира са публиком

Снежана Тасић
Душан Петричић: Карикатура комуницира са публиком

Не живим у убеђењу да политичари и друштво генерално посвећују велику пажњу карикатуристима, односно да они својим радом могу на било шта да утичу. Ипак, задржава се она функција карикатуре да помаже народу да кроз смех и препознавање неких ствари кроз карикатуру, лакше прогута оно што им се сервира.

Рекао је ово за "Глас Српске" познати мајстор карикатуре Душан Петричић, чија је изложба недавно представљена у Приједору у "Галерији 96".

Изложбом је обухваћено његових 70 оригиналних и принтаних карикатура објављиваних у домаћим и иностраним листовима. Ово је била и прва изложба од његовог повратка прије четири године у Србију након 20-годишњег боравка у Канади.

Они који су одрастали уз ТВ емисије "Поелтарц" и "Недељни забавник", одмах су препознали карактеристичан Петричићев цртеж. Познату књигу Душана Радовића "Београде, добро јутро", такође је украсио овај врстан карикатуриста.

Петричић је рекао да хоће да вјерује да карикатура на бившим југословенским просторима комуницира са публиком на исти начин на који је комуницирала и раније.

- Политике се много не мењају. Политике и политичари су увек исти и карикатуристи су увек исти. Питање је само да ли се у одређеном периоду појави иста количина истог квалитета уметника као што су постојали пре 30-40 година, али на то не можемо утицати, као што не можемо утицати на одлуке политичара - казао је он.

Он је оцијенио да карикатура генерално у свијету дијели судбину штампаних медија и да је сада као и ова врста медија, у великој кризи. Ипак, додаје Петричић, информатичка ера ће понудити нешто што ће ићи наруку овој врсти умјетности.

Изложбом је обухваћено и неколико књига које је он илустровао, међу којима је највећи број посвећен дјечијој популацији.

- То су два правца која следим током мог професионалног ангажмана и они се преплићу и имају додирних тачака. Најбитнији ми је рад за децу и покушај комуникације са децом, који су изузетно прецизни посматрачи и публика у оном што им се нуди. Они су врло искрени и поштени у својим питањима и очекивањима. Та врста одговорности на коју аутор мора да рачуна значајна је касније, посебно једном политичком карикатуристи у процесу рада и припремању једне карикатуре - нагласио је Петричић.

Изложба Петричићевих радова за које је добио многобројне домаће и иностране награде биће отворена до 4. новембра.

Биографија

Душан Петричић је дипломирао на Графичком одсјеку београдске Академије за примењене уметности 1969. године у класи професора Богдана Кршића. Као коаутор или илустратор креирао је више од 30 књига за дјецу које су објављене на просторима бивше Југославије или Сјеверне Америке. За књиге и карикатуре добио је небројено награда широм свијета: Београд, Монтреал, Токио, Будимпешта, Амстердам, Лајпциг, Москва, Анкара, Њујорк, Торонто, Скопље. Био је професор опреме књиге и илустрације на београдској Академији примењених уметности и професор анимације и илустрације на Sheridan College, у Оуквилу, Канада. Редовно сарађује са неколико водећих сјеверноамеричких новина: "Њујорк тајмс", "Волстрит журнал", " Торонто стар", "Scientific American ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана