Драгослав Медојевић: Маргарета ме задржала у позоришту

Александра Маџар
Драгослав Медојевић: Маргарета ме задржала у позоришту

Бањалука - Представа "Маргарета" била је прекретница у мојој каријери и пресудила је да се дефинитивно посветим позоришту.

Испричао је ово за "Глас Српске" глумац у Народном позоришту Републике Српске Драгослав Медојевић, који представом "Маргарета" прави омаж свом учитељу глуме Луцијану Латингеру.

Премијером ове представе, по тексту француског драматичара Армана Салакруа, 10. октобра биће отворена 37. сезона бањалучког Студентског позоришта, у којем је овај комад прије 33 године први пут изведен у Бањалуци.

- Ово је један од начина да захвалим Луци, мом пријатељу, великом глумцу, учитељу, драмском педагогу. Немам намјеру да се бавим режијом. Оживљавање ове представе биће на неки начин обрада Луцијанове режије - казао је Медојевић.

Додаје да је "Маргарета" у њему оставила неки траг који ће заувијек бити присутан.

- Није лако вратити се у вријеме када сам био двадесетогодишњак. Колико је лијепо, толико је тужно, јер неких људи више нема. Покушао сам да из сјећања призовем све детаље. Не знам колико сам у томе успио - са носталгијом је испричао Медојевић.

Присјећајући се периода када је онај први комад рађен и постављен на сцену Студентског позоришта, објаснио је да је ово једна од посљедњих представа која је рађена са "задатком" да учи глуми.

- Премијера "Маргарете" била је 10. априла 1980. године у подруму садашњег Дома "Обилићево", гдје се некада налазио "Мјузик хол". Моје колеге, које су тада тумачили ликове у представи, постали су као и ја професионални глумци. Понијели смо са собом све оно што нас је Луцијан научио - додаје Медојевић.

И овај пут ће, као и прије 33 године, на сцени играти исти лик.

- Бојим се да сам улогу оца боље одиграо тада него што ћу је сада одиграти. У овом случају, више пажње, времена и енергије трошим на организацију, а прије о томе нисам бринуо - објашњава Медојевић.

Порука представе је да сви имамо нешто у души што нас води и опомиње да некада треба да станемо и преиспитамо своје поступке. Медојевић истиче да је увијек важно знати ко смо, гдје смо и шта радимо.

Он је улогу Маргарете повјерио Бланки Кнежевић, док ће Драгана Радоњића публика имати прилику да гледа у улози љекара и Бориса Савића као скитницу.

Занимљива прича

- Прича о старом, слијепом и болесном оцу који неће да умре из ината чекајући сина који је преживио бродолом врло је занимљива. Поред снахе Маргарете, која се заљубљује у љекара који је лијечио њеног свекра, важну улогу има и скитница. Бескућник се појављује на вратима у моменту када отац умире и халуцинира да се његов син вратио - открио је дио радње представе Драгослав Медојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана