Документа препрека за почетак градње зграде Архива РС

Цвија Мркоњић
Документа препрека за почетак градње зграде Архива РС

Бањалука - Архиву Републике Српске неопходна је нова зграда, а идејно рјешење већ је завршено, потврдио је директор ове институције Душан Поповић на јучерашњем састанку са министром просвјете и културе РС Гораном Мутабџијом.

Поповић истиче да им је највећи проблем неадекватан депо чији су капацитети потпуно испуњени, па се дио архиве налази чак и у ходницима. Изградња је планирана у дворишту садашње зграде Архива.

- Нама је поред подрума потребно и приземље, у којем бисмо имали сопствени салон - казао је Поповић и додао да ће се Архив РС обратити Влади РС и ресорном министарству да би се почело са тражењем инвеститора.

Истиче да се градња мора изводити по принципу заједничког улагања, према којем би Архив РС учествовао са 25 одсто.

- Градњу је требало да почнемо прошле године, али је највећи проблем представљао уговор о замјени земљишта који је својевремено потписан између Бањалуке и ЈНА, јер имамо само његову копију - каже Поповић.

Мутабџија је рекао да ће Министарство просвјете и културе РС подржати иницијативу Архива РС за изградњу нове зграде, чим град Бањалука ријеши имовинско-правне односе.

Челни човјек Архива РС истиче да у наредне три године доста њихових радника испуњава услове за пензију и да су им неопходни млади људи који ће попунити њихова радна мјеста. Нагласио је да покушавају да пронађу волонтере који ће полагати архивистички испит, а затим "ускочити" на мјесто старог архивисте.

- Само 60 одсто радних мјеста код нас је попуњено и иако успијевамо да успјешно обавимо посао, млади архивисти би представљали вјетар у леђа - навео је Поповић.

Подсјетио је на одличну сарадњу са архивима из региона, као и са архивима из Трста и Будимпеште, али каже да немају новца да учествују у понуђеним пројектима.

- Нуде нам да учествујемо са 20 одсто уложеног новца, а ми немамо ни толико да би се споразуми са њима могли жељено развијати. Оптимиста сам и очекујем да ћемо побољшати ову ситуацију - каже Поповић додајући да велики проблем недостатка кадра има и канцеларија Архива РС у Добоју.

И Мутабџија наводи да канцеларије Архива РС у другим градовима и општинама Српске немају довољан број стручњака.

- Кадар се мора подмлађивати како би биле створене претпоставке да Српска на пољу архивистике не заостаје за регионом. Веома је важно да се настави традиција објављивања "Гласника" Архива РС, који је једини часопис из области архивистике у Српској - казао је Мутабџија.

Изложба у Мостару

Изложба "Млада Босна и Сарајевски атентат" Архива РС, аутора Бојана Стојнића, биће отворена вечерас у Владичанском двору у Мостару.

- Поставку чини шест поглавља, а користили смо грађу из нашег, али и других архива у БиХ, Србији, као и грађу из домаћих и библиотека из региона - казао је Стојнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана