Десетка за Гласову смотру књижевности

Александра Глишић
Десетка за Гласову смотру књижевности

Бањалука - Издавачи који су учествовали на 18. "Гласовом" сајму књиге, школског прибора и канцеларијске опреме сложни су у мишљењу да овогодишња смотра писане ријечи заслужује највећу оцјену.

Начелник Службе за односе са јавношћу у београдском "Службеном гласнику" Гордана Милосављевић Стојановић истиче да ова издавачка кућа сваке године радо долази на Сајам књиге у Бањалуку. Као добитници награде "Липље" за најбоље дјело савремене књижевности (за "Прокименске путописе" Станка Ж. Шајтинца) ове године су се са поносом вратили са сајма који је затворен синоћ у дворани "Борик".

"Гласова" манифестација сваког септембра Бањалуку претвара у град књиге, а значај сајма препознају и у Административној служби града.

- Осамнаести сајам афирмисао је књигу и књижевност на најбољи начин. Све је заиста организовано професионално, а град Бањалука издвојиће сљедеће године више новца за овај сајам - рекао је начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Административној служби града Бањалука Раденко Ђурица.

И у Издавачкој кући "Пчелица" из Чачка кажу да се задовољни враћају са бањалучког празника ријечи који им је донио награду "Гомионица" за најбољу књигу за дјецу (за књигу "Свракин сат" Гордане Тимотијевић)

- Презадовољни смо посећеношћу нашег штанда на сајму, али и организацијом ове манифестације. "Глас" се још једном показао као одличан организатор и на позиве за бањалучки Сајам књиге увек се радо одазивамо. Већ неколико година имамо лепо искуство са овим сајмом, а и ове године је испунио наша очекивања - каже портпарол "Пчелице" Милица Јовановић.

Један од најпосјећенијих штандова на сајму био је онај издавачке куће "Лагуна" из Београда.

Портпарол ове куће Тања Љубисављевић наглашава да је заинтересованост читалаца била изнад очекивања.

- Посебну пажњу читалаца привукао је нови роман Паула Коеља, "Рукопис откривен у Акри", који је читаоцима у Бањалуци био доступан истовремено када и читаоцима у Србији. Наравно, радујемо се следећем сајму и дружењу са читаоцима из Српске - казала је Љубисављевићева.

Вршилац директора Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Раде Ристовић истиче значај и важност "Гласовог" сајма књиге.

- Драго нам је што сајам у Бањалуци успијева да одржи квалитет из године у годину. И ове године посвећено је довољно пажње свима онима који су то заслужили, и писцима и издавачима - каже Ристовић.

Подсјећа да су на овогодишњем сајму имали запажен наступ и добили награду "Моштаница" за издавачки подухват године (за романе са конкурса "Златна сова").

Осим издавача, овогодишњим сајмом задовољни су и читаоци који су претходних дана направили прави поход на сајам који је одржан под мотом "Књига на дар".

Град књиге

- Радује нас што је наш штанд био веома посјећен, али и што смо дио ове фине приче која сваке године претвара Бањалуку у град књиге. Сматрам да би требало обавезати писце Српске да своја најбоља дјела не чувају само за сајам у Београду, већ да их представе на "Гласовом" сајму - каже Раде Ристовић.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана