Дејану Алексићу Змајева награда

Глас Српске
Дејану Алексићу Змајева награда

Нови Сад - Један од најдаровитијих српских писаца млађе генерације Дејан Алексић из Краљева добитник је престижне "Змајеве награде" Матице српске за збирку поезије "Бити", у издању новосадског Културног центра.

"Змајева награда" Алексићу ће бити уручена на свечаној сједници Матице српске 16. фебруара, на дан оснивања те најстарије културне институције код Срба.

Главни конкурент Алексићу да добије престижну награду био је Саша Радојчић с књигом "Кибер зен", у издању библиотеке "Стефан Првовенчани" из Краљева.

Алексић је "Змајеву награду" добио "тијесном" већином, јер су од петоро чланова жирија три гласала у корист збирке "Бити".

Жири је образложењу навео да је код Алесића уочен "поетички напредак" и да је наградио његово умјетничко сазријевање.

"Алексић је показао да поседује изванредну занатску вештину у везаном стиху, а и у слободном, што се показало и у песничкој збирци жБитиж. То је превагнуло да добије жЗмајеву наградуж", објаснио је жири.

Жири су чинили Михајло Пантић, Бојана Стојановић-Пантовић, Ђорђе Деспић, Иван Негришорац и Ђорђо Сладоје.

Скупштина Матице српске је 1953. године као успомену на пјесника Јована Јовановића Змаја установила годишњу књижевну награду под називом "Змајева награда Матице српске за поезију на српском језику".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана