Дејан Алексић: Збирка Бити проткана животом

Александра Маџар
Дејан Алексић: Збирка Бити проткана животом

Нови Сад - Змајева награда Матице српске је, несумњиво, наше најстарије и најугледније признање које може бити додељено једном песнику. Стати у ред добитника таквог признања значи бити уписан у листу оних који су дали значајан допринос савременом српском песништву.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник Дејан Алексић, добитник Змајеве награде која ће му бити уручена 16. фебруара у просторијама Матице српске у Новом Саду.

Алексић, који је награђен за збирку пјесама "Бити", објашњава да у његовом случају постоји важан лични угао гледања на ово признање.

- Као аутор књижевности за децу пре неколико година награђен сам признањем које носи Змајево име, али за ту област стварања. Посебно ме чини задовољним што се Змај "јавио" и са ове стране - рекао је Алексић.

Књижевник који је добитник и награде "Меша Селимовић" те аутор више збирки пјесама, као и бројних књига за дјецу, у награђеној збирци пјесама ослања се на тематске кругове већ успостављене као својство његове поезије. То су свакодневни призори, сцене из обичног живота које постају егзистенцијално загонетне ако им се дода мало посебне асоцијативности и алузија.

- Мене као ствараоца фасцинира трагање за дубљим смислом, метафизичност ствари, појава и односа који су, наизглед, профани. Видим свет и стварност као варљив одраз суштих истина до којих нас води спремност да се запитамо, храброст да све што нас окружује, што је израз наших чулних представа, преобликујемо снагом свог унутрашњег бића - каже Алексић.

Роман за дјецу

- Радим на брушењу свог романа за децу, написаног прошлог лета. Волим да направим временску дистанцу према нечему што напишем, да направим отклон како бих, колико је то могуће, стекао објективнији суд. То је мој први роман за децу и биће објављен у "Креативном центру" - каже Дејан Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана