Дана Владе С. Милошевића: Солунци говоре 6. априла

Александра Маџар
Дана Владе С. Милошевића: Солунци говоре 6. априла

Бањалука - Документарна драма "Солунци говоре" по тексту Антонија Ђурића и у режији Цисане Мурусидзе премијерно ће бити изведена 6. априла на великој сцени Народног позоришта Републике Српске у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића".

Саопштено је ово на јучерашњој прес-конференцији на Академији умјетности у Бањалуци.

Аутентична драма заједнички је пројекат Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Академије уметности Алфа универзитета у Београду, а глумачке креације показаће студенти обје институције. Ђурићева драма бациће свјетло и на обиљежавање 100 година од Првог свјетског рата.

Манифестација у част великог српског композитора, етно-музиколога и педагога Владе С. Милошевића биће одржана од 6. до 29. априла у Бањалуци.

"Дани Владе С. Милошевића" одвијају се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и уз подршку града Бањалуке и Министарства просвјете и културе РС. Драму "Солунци говоре" подржали су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Републике Србије Томислав Николић.

- Представа "Солунци говоре" се после 30 година враћа на сцену. Својевремено је играна у Народном позоришту РС и изведена је око 350 пута, а у оно време била је врло потресна, посебно за још живе учеснике пробоја Солунског фронта у том времену - рекао је декан Академије умјетности у Бањалуци Лука Кецман.

За овај комад су се, како каже, одлучили јер су жељели да послије толико времена препусте младим људима да из свог угла и на свој начин проговоре о тим историјским дешавањима.

- Суштина приче је да се из живог човека чују доживљаји који су носили наши преци потпуно убеђени у то да нешто треба да ураде, а који су пешачили и враћали се назад, са хиљаду километара удаљености, да изнесу то све, како је то историја забележила, у опанцима - додаје Кецман.

У оквиру ове значајне манифестације 29. априла, такође на великој сцени националног театра Српске, премијерно ће бити изведена и оперета "Орфеј у подземљу" Жака Офенбаха у режији Горана Дамјанца. Умјетници ће наступити под диригентском палицом Бранке Радошевић-Митровић и Огњена Бомоштара. Драматизацију текста радио је Марио Ћулум. Рад на сценографији и костимографији повјерен је Драгани Пурковић-Мацан, док је за кореографију задужена Тања Дукић-Чичић. Већину улога играће студенти бањалучке Академије умјетности.

Премијера у Београду

Београдска премијера комада "Солунци говоре" најављена је за 27. април у Народном позоришту. Улоге у овој драми повјерене су студентима из Бањалуке: Марији Ђурић, Синиши Сушићу, Данилу Керкезу и Ивану Перковићу. У комаду играју и студенти из Београда Саша Симовић, Стефан Ковачевић, Дарко Ивић и Срђа Бјелогрлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана