Далијева визија Ромеа и Јулије

Александра Маџар
Далијева визија Ромеа и Јулије

Спрингфилд - Илустрације великог умјетника Салвадора Далија урађене за љубавну трагедију Виљема Шекспира "Ромео и Јулија", које публика до сада није имала прилику да види, продају се у галерији "Локпорт стрит" у Илиноису.

Салвадор Дали урадио је неколико десетина свезака цртежа, намијењених за илустровање "Ромеа и Јулије" 1975. године. Овом врхунском умјетнику илустровање књижевних дјела није било страно, пошто је осликао своје визије дјела као што су "Дон Кихот" и "Алиса у земљи чуда".

- Сигурни смо да ће интересовање за илустрације бити огромно, пошто је број слика ограничен и до сада нису биле приказане у јавности - сматрају у галерији "Локпорт стрит".

Оно што остаје под велом тајне је мистерија гдје су скице и цртежи откривени и зашто се четири деценије није знало да постоје. Карактеристично за овог умјетника је чињеница да је цијелог живота вјеровао у своју посебност коју је по његовом мишљењу једино знала да разумије његова вољена Гала након чије смрти је два пута покушао самоубиство.

Један од највећих сликара прошлог вијека, који је помјерао границе како у умјетности, тако и у животу, Салвадор Дали за неке је био живи геније, док су га други сматрали поремећеним ексцентриком, чија дјела не вриједе. Мада су га шпански ликовни критичари увијек сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цијена његових дјела непрестано су расли. Данас свјетски колекционари плаћају милионе и милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику, па ће сигурно тако бити и са овим илустрацијама.

Човјек који је по мишљењу многих направио најгенијалнија умјетничка дјела своје дјетињство памтио је по дружењу са млађом сестром Ана Маријом која му је годинама била једини женски модел.

Идеали

Шекспир је у свом дјелу "Ромео и Јулија" раздвојио јунаке од њиховог свијета. Они се тек дјелимично и усљед несрећног случаја укрштају. Док су раздвојени, трагедије нема. Чим се сретну, несрећа је неизбјежна. Иза Ромеа и Јулије је остало осјећање празнине и сазнање да живот који не личи на њихов није живот. А тиме нам писац ипак нешто сасвим одређено каже. Идеали можда нису ствари по мјери овог свијета, али свијет без њих не вриједи ништа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана