Дајан Јаворац: Празновање иде у Италију

Александра Маџар
Дајан Јаворац: Празновање иде у Италију

Бањалука - Спремам се за пут у Италију гдје ће на 32. издању фестивала "Бергамо Филм Меетинг" бити приказан мој филм "Празновање".

Најавио је ово студент треће године филмске режије на Академији умјетности у Бањалуци Дајан Јаворац, који је прошле године са "Празновањем" ушао у селекцију 15 најбољих студентских остварења из цијелог свијета на престижном Међународном фестивалу документарних филмова у Амстердаму.

Млади умјетник у Италији ће се први пут такмичити у професионалној селекцији, а понос што је аутор филма који има успјешан фестивалски живот, не може да сакрије.

- Вјерујем у то да нема пречица у животу, ништа не може да се уради на брзину, већ корак по корак. На првом фестивалу сам побиједио, а тада сам изашао на сцену, загрлио чланове жирија и проносао их по сали. Никад нисам очекивао тако нешто. То ми је дало самопоуздање да наставим да радим и да вјерујем у своје идеје - рекао је Јаворац.

Његов таленат препознали су и филмски стручњаци из Београда па су га позвали да "Празновањем" отвори Међународни фестивал документарног филма "Белдокс".

- Добио сам позив да будем дио отварања фестивала "Белдокс". Осим што ми је указана велика част, добио сам и огромну одговорност. Сигуран сам да се дешава неки умјетнички трзај у нашем окружењу и надам се да је у најави једна бујица креативаца која ће кроз свој рад створити нову сцену, поготово у Бањалуци - нагласио је Јаворац.

Ове године публици ће, како каже, представити минимално два нова филма.

- Срећан сам што уз себе имам јаку екипу, своје пријатеље. Они ми помажу да остварим циљ који сам зацртао прије двије године, а то је дугометражни филм. Ове године сам кренуо са до сада најјачим припремама да спремим један дуги играни и један документарни филм - каже Јаворац.

Тренутно је у процесу монтаже његов нови кратки играни филм на којем је са својом креативном екипом радио више од шест мјесеци.

- Доста зависи и од подршке институција, тако да ће ово бити година када морамо донијети доста одлука, а најважније је схватити да ли овдје имамо услове за рад или треба да их тражимо негдје другдје - казао је Јаворац.

Признања

Филм "Празновање" премијерно је приказан на Радио-телевизији Републике Српске, постигао је велику гледаност и добио позитивне критике. Ово остварење освојило је Гран при за најбољи студентски документарац на Монтенегро филм фестивалу у Херцег Новом. Овјенчан је и специјалним признањем жирија на Сарајево филм фестивалу, а на бањалучком "Дукафесту" добио је награду за најбољу фотографију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана