Да ли је Салијери заиста отровао Моцарта?

Танјуг
Да ли је Салијери заиста отровао Моцарта?

Начин на који је Волфганг Амадеус Моцарт умро тог 5. децембра 1791. дине, једна је од највећих мистерија у музици.

Ако је вjеровати филму "Амадеус" из 1984. године, који је Милош Форман снимио по комаду Питера Шафера, нема сумње да је славног композитора арсеником отровао његов мање талентовани колега Антонио Салијери.

Бечки музеј посвећен Моцартовој заоставштини задао је себи задатак да врати углед проказаном Италијану и докаже да дворски композитор није био болесно љубоморан на младог аустријског генија, већ да га је подржавао.

Нова изложба у Моцартхаусу, гдjе је Моцарт живио и радио поткрај 18. вијека, приказује Салијерија као добронамјерног, талентованог и великодушног човјека који је уважавао своје ђаке, међу којима су Бетовен, Шуберт и Лист.

Проблем са Салијеријем је, истичу кустоси изложбе, у томе што многи људи у њему виде злобног уротника из Шаферове драме коју је чешки редитељ Форман пренио на филм.

"Наша је намјера да посетиоцима предочимо аутентичног Салијерија, који није ни налик филмском лику", казао је за Ројтерс директор музеја Герхард Витек.

Захваљујући свом таленту, Антонио Салијери је постао миљеник аустријског двора. Када није подучавао, писао је опере и друга сценска дјела, патриотске композиције и сакралну музику.

Из породичне преписке се види да је заправо Моцартов отац, Леополд, у Салијерија видео пријетњу за каријеру свог сина, објаснио је музиколог и кустос Ото Биба.

"Осим у једној прилици, Моцарт је писао само позитивне ствари о Салијерију", навео је он, додајући да се композиторов отац, напротив, стално жалио на Италијана, као и на многе друге.

"Салијери је био неко ко је могао да угрози његовог сина, те је сматрао потребним да га оцрни", рекао је Биба.

Као главни доказ да су двојица музичара били у добрим односима, организатори изложбе наводе то што је Моцартова удовица Констанца послала сина, рођеног исте године када је Моцарт умро, Салијерију да га подучава.

"Мислим да та чињеница говори све. Ниједна мајка не би повјерила сина човјеку оптуженом да је отровао њеног мужа", истакла је кустоскиња Ингрид Фукс.

Антонио Салијери (1750-1825) је са 15 година дошао из родне Италије у Беч гдје је 1774. године постао званични дворски композитор, почаст коју је уживао више од двадесет година, све док га 1798. није наслиједио Моцартов ученик Франц Ксавер Зисмајер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана