Бисери филма у Кинотеци РС

Александра Глишић
Бисери филма у Кинотеци РС

Пале - Архивски снимци о прослави 1.600 година Миланског едикта у Нишу 1913. године биће приказани 30. септембра у Палама, као дио програма "Дани европске баштине у Републици Српској".

Кинотека Републике Српске је организатор овог документарно-филмског програма, који ће бити одржан под називом "Знаци трајања" у Парохијском дому у Палама.

- Програмом су обухваћени и документарни филмови "Порушени храмови" и "Манастир Свете тројице - Возућа" Милована Пандуревића и "Живот" Драгана Елчића - рекла је уредник програма Кинотеке Републике Српске Јадранка Пандуревић.

Ове године се обиљежава 17 вијекова од проглашења Миланског едикта, закона о слободи исповиједања и равноправности хришћанске вјере. Цар Константин, који је био рођен у Нишу, прогласио је 313. године Милански едикт, којим је, осим слободе исповиједања хришћанства, истовремено успостављена сарадња и дијалог између цркве и државе.

- Свечаност у Нишу одржана је од 28. до 30. децембра 1913, у присуству највиших вјерских и државних званица Србије и бројних гостију из других православних земаља. Ријеч је о изузетно вриједном архивском материјалу, који је недавно рестаурисан у Југословенској кинотеци и први пут јавно приказан у Београду јуна ове године - казала је Пандуревићева.

Дозволу за приказивање ових снимака Кинотека РС добила је од Југословенске кинотеке из Београда.

Публика ће имати прилику да погледа и документарац "Порушени храмови" Милована Пандуревића, снимљен 1993. године.

- Ријеч је о документарном филму који представља својеврстан инвентар порушених и девастираних православних храмова на подручју Зворничко-тузланске епархије на почетку рата 1992. године. По одобрењу Светог архијерејског синода Српске православне цркве филм је снимљен у продукцији "Срна филма" и "Застава филма" - казао је директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић.

Документарац "Живот" Драгана Елчића, који је снимљен у комплексу манастира Ковиљ, недалеко од Новог Сада, освојио је "Златног витеза" на истоименом међународном фестивалу у Москви.

Насљеђе

"Дани европске баштине", као заједнички програм Савјета Европе и Европске комисије, обиљежавају се током септембра широм Старог континента од 1991. године различитим манифестацијама. Сви програми имају циљ да најширу јавност упознају са вриједностима сваке врсте националног насљеђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана