Бањалука: Љето уз умјетност

Цвија Мркоњић
Бањалука: Љето уз умјетност

Бањалука - Изложбе, концерти, књижевне вечери и филмске пројекције неки су од програма у којима ће љубитељи умјетности моћи бесплатно да уживају овог љета у Бањалуци.

У Банском двору Културном центру кажу да ће за све поставке, као за и велики број концерата улаз бити слободан.

- Почетком јула имаћемо двије изложбе, а онда слиједе манифестације као што су "Везени мост", "Краткофил" и "Фрешвејв" - казали су у овој институцији и додали да ће се програм одвијати у згради Банског двора, али и на тврђави Кастел.

Иако позоришна сезона у Дјечијем позоришту Републике Српске завршава 30. јуна, посјетиоцима је доступан Музеј лутака, јединствен у југоисточној Европи. У изложбеном салону овог театра тренутно је постављена и изложба дјела академског сликара Марије Марић која ће бити отворена до краја августа.

Директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић истиче да је захваљујући сарадњи са компанијом "м:тел" свим посјетиоцима омогућен бесплатан улаз до краја године. Осим сталне поставке Музеја, у сваком тренутку доступна је бар још једна изложба.

У Музеју савремене умјетности Републике Српске кажу да ће изложба која је тренутно постављена "Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут - Европски контексти" бити отворена до друге половине јула. Улаз је бесплатан, а сваке седмице посјетиоце кроз изложбу воде кустоси.

И сезона у Народном позоришту Републике Српске је завршена и представе неће бити игране до септембра, али су његова врата отворена за поштоваоце умјетности. Сви који желе могу да погледају сталну поставку у фоајеу националног театра која обухвата фотографије представа од оснивања позоришта до данас.

Галерија

Галерија УДАС сваког мјесеца има нове изложбе, а за сваку је улаз слободан. Из Галерије поручују да ће љубитељи умјетности моћи цијелог љета да уживају у њиховим поставкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана