Ангелов: Бугарски умјетници - прави амбасадори

СРНА
Ангелов: Бугарски умјетници - прави амбасадори

Сарајево - Амбасадор Бугарске у БиХ Ангел Ангелов отворио је данас у Сарајеву изложбу слика бугарских аутора, учесника Међународне ликовне колонија "АРТ симпозијум Јахорина", за које је рекао да су, заправо, они "прави амбасадори своје земље".

 "Ријеч је о истакнутим бугарским умјетницима који, након повратка са Јахорине, нису крили своје одушевљење дочеком и пријатељском атмосфером", рекао је Ангелов отварајући изложбу која је постављена у Историјском музеју БиХ у Сарајеву, у оквиру званичног програма Интернационалног фестивала "Сарајевска зима".


Амбасада Бугарске у Сарајеву данас је на симболичан начин, подјелом пригодних апликација, обиљежила и традиционални бугарски празник "Баба Марта", са жељом да сви људи прољеће дочекају са осмијехом на лицу.

Директор "Сарајевске зиме" Ибрахим Спахић честитао је три празника и јубилеја – Дан државности Бугарске, 30 година сарадње "Сарајевске зиме" са бугарским умјетницима различитих профила и 10 година успјешне сарадње са "АРТ симпозијумом Јахорина".

Оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић са Пала захвалио је представницима Амбасаде Бугарске и "Сарајевске зиме" за помоћ у организацији културног догађаја, којем су присуствовали многе званице, међу којима и чланови дипломатског кора у БиХ, ликовни умјетници и критичари, те руководство општине Пале, предвођено начелником и предсједником СО Миодрагом Ковачевићем и Мирославом Брчкалом.

Савић је нагласио да су се бугарски сликари представили својим радовима који су настали током претходних сазива Колоније, а рађени су у техникама уље на платну, акрилик и комбинована техника у великом формату.

Учесници "Арт симпозијум Јахорина" су бугарски умјетници Делија Чаушева, Марија Златанова, Мирјана Савова, Светла Радулова, Брајко Христов Брајков, Божидар Танев, Ивана Ива Владимирова и Данчо Захариев.

Изложба ће бити отворена до 13. марта.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра "Јахорина" и уз изузетну подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево покојног Предрага Ласице.

Колонија се од тада редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостила бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана