Ана Ђорђевић: Ново свјетло на Принципа

Александра Маџар
Ана Ђорђевић: Ново свјетло на Принципа

Бањалука - Радећи на представи "Четрнаеста" густим ситом смо просејали бујну реку историјске грађе, као када се трага за златом.

Рекла је ово за "Глас Српске" редитељ Ана Ђорђевић, која на сцену Народног позоришта Републике Српске поставља комад "Четрнаеста", који ће 18. октобра отворити нову сезону.

- Нашли смо много тога вредног гледања, а тренутно је мој најјачи утисак у вези са фасцинантном личношћу Гаврила Принципа, која је и дан-данас потпуно мистериозна - нагласила је Ђорђевићева, која је писала и текст за овај комад.

Објаснила је да је представу назвала "Четрнаеста" због тога што се бави догађајима у вези са Сарајевским атентатом, извршеним 28. јуна 1914. године, али и због тога што идемо у сусрет 2014. години.

- То је година у којој ћемо, сећајући се 1914. године, схватити да живимо стварност која је почела да се формира онда, да се модерно доба, којем смо сведоци, родило онда, те да је 2014. чедо 1914. године - казала је Ђорђевићева, која је раније на сцену Народног позоришта РС поставила "Радничку хронику".

Иако ће 2014. бити у знаку обиљежавања стогодишњице почетка и Првог свјетског рата, за њу је, како је рекла, та година много више од тога.

- За нас, који правимо представу "Четрнаеста", то је година у којој тражимо одговоре на питања на која од 1914. још нико није успео да да коначан одговор. Многа од тих питања тичу се оних података у вези са атентатом о којима се историчари не слажу, чак и оштро супротстављају - нагласила је Ђорђевићева.

Казала је да су питања у вези и са мотивима самих атентатора, Гаврила Принципа и остале шесторице младића.

- Да ли је замисао у потпуности била њихова или су били изманипулисани и ако јесу, у којој мери и од стране кога? Ко су били вође Младе Босне, да ли је све то могло да се спречи? Само су нека од питања - открила је редитељка.

Ђорђевићева је рекла да је у "крајње замућеној води такозване историјске истине највише занимао моменат рађања коначне сумње у све, сумње која долази од презасићења идеолошким тумачењима, извртањима расположивих чињеница на ову или ону страну, док човека дословно не заболи мозак".

У прикупљању историјске грађе редитељка се ослањала на књигу "Сарајево 1914" Владимира Дедијера. У представи играју Бранко Јанковић, Горан Јокић, Жељко Еркић, Златан Видовић, Сандра Љубојевић, Миљка Брђанин-Бабић, Драгана Марић, Данило Керкез и Иван Перковић. Рад на сценографији повјерен је Драгани Пурковић-Мацан, костимограф је Ивана Јовановић, а музику пише Петар Топаловић.

Улоге

- Нема главних улога. Сви глумци који су у подели имају подједнако велики простор у представи. Можда би било занимљиво рећи да улогу Гаврила Принципа игра млади Данило Керкез, студент четврте године глуме, а Фрању Фердинанда Бранко Јанковић. Ове улоге нису ни главне ни највеће, јер ни 1914, како је ми третирамо у "Четрнаестој", нису обележили само њих двојица - казала Ана Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана