250 књига Музеја Пола Гетија, вама на поклон

Б92
250 књига Музеја Пола Гетија, вама на поклон

Најбоље ствари у животу су бесплатне, зар не?

Музеј покојног богаташа Жан-Пола Гетија (The Ј. Paul Getty Museum) и фондација основана при том музеју одлучили су да 250 врхунских издања из своје колекције књига о умjетности понуде бесплатно свим корисницима интернета.

Тако су се под етикетом "Getty Publications" у PDF форматима на интернету појавила каталошка издања која су пратила бројне изложе у Музеју Пола Гетија, али и књиге о историји умjетности сачуване у Гетијевом институту за конзервацију, као и академски радови објављени у оквиру Гетијевог истраживачког института.

"Када смо прошлог љета представили наш 'Open Content Program' и објавили свима доступну колекцију од 4.600 умjетничких дjела (тај број се до данас удвостручио) цитирао сам један од текстова из нашег тада најновијег броја листа 'NMC Horizon Report' – сада је на нама, као институцији свjетског ранга, друштвена одговорност да развијамо и ширимо културни и образовни капитал", написао је на музејском блогу извршни директор Фондације Пола Гетија Џејмс Куно.

Он је додао да је од 21. јануара виртуална библиотека музеја постала богатија за 250 Гетијевих књижевних и академских издања, међу којима су најразличитија дjела посвећена умjетности.

"Примjера ради, 2004. године Музеј Пола Гетија организовао је прву изложбу Сезанових дивних акварела који приказују мртву природу. Каталог који је пратио изложбу уредила је Керол Армстронг и представља невjероватан преглед овог најсуптилнијег ликовног жанра. Сада је тај каталог доступан за бесплатно преузимање у нашој виртуалној библиотеци", наводи Куно, истичући и верзију на енглеском језику манифеста модернизма "Modern Architecture" који је написао Ото Вагнер, књигу о конзервацији Нефертитиног гроба...

име се ова виртуална библиотека придружила већ постојећим колекцијама сличног типа које имају музеји Метрополитен, Гугенхајм, LACMAA и други.

"Надамо се да ћете је истражити и користити сва наша издања. Књиге у овим библиотекама представљају благо намијењено свима, и сада су доступније него икада", закључује Куно.

Бесплатна издања Музеја Пола Гетија можете погледати и преузети ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана