Збирка пјесама „Душа и ријеч“ представљена публици

ГС
Збирка пјесама „Душа и ријеч“ представљена публици

БАЊАЛУКА - Збирка пјесама „Душа и ријеч“ аутора Петра Текића промовисана је синоћ у препуној сали „Јаблан“ Народне и универзитетске библиотеке у Бањалуци.

Говорећи о књизи професор др Остоја Ђукић ја нагласио да је Петра Текића судбина учинила пјесником.

-Његов пјеснички израз омеђен је невољним боравком у иностранству скоро двије деценије. Отишао је из завичаја, али завичај није отишао из њега. У том периоду створио је своје пјесничко име с препознатљивим стилом писања. Осим свјетовног он посједује и теолошко знање те ова димензија за њега постаје оно што је вјечно и што даје смисао животу - казао је Ђукић.

Додао је да је суштина Текићевог пјесничког стварања пјесме које, углавном, одишу елегичним, меланхоличним тоновима, а  има и песимистике са бројним баладичним елементима.

-Он се веома често обраћа Богу као врховном творцу свијета и живота, али поред њега он тражи одговорност и од човјека и човјечанства за сва зла, неправде, муке и тегобе. У Текићевим пјесмама са мотивског аспекта преовладавају жеђ за животом и живљењем, трауме, трагедије, несреће, болни тренуци, нестајање, али и вјере у живот и вјечно трајање - закључио је Ђукић.

Професор Ранко Товиловић казао је да у вјешто избалансираним пјесничким флуктацијама и шароликости ове збирке није тешко уочити неколико мотива који на својствен начин карактеришу Текићево пјевање: мотив љубави, мотив патриотизма и лајт мотив – мотив вјере.

-Врло јасно се назире тај мотив и кроз сам назив ове збирке, лако га је уочити у бројним пјесмама у којима се  глорификује Бог, али и појмови који се често јављају у религијској књижевности: милосрђе, захвалност, праведност, опрост, рођење, стварање, гријех, мука, сумња, анђели, голуб, небеса…Треба напоменути да је пјесник истински вјерник који вјеру прихвата и тумачи  у исконском облику и живи таквим животом - казао је Товиловић.

Стихове из Ескићеве књиге говориле су професорице Дејана Шкорић Мијатовић и Сњежана Керезовић, те најмлађа учесница ове промоције Јелена Товиловић, ученица трећег разреда бањалучке Основне школе „Милош Црњански“.

Читање стихова пратила је и пригодна музика за коју је био задужен Бранислав Тепић.

Текић је рођен 1961. године у Брезовом Пољу код Брчког, тренутно живи у Лозници, а „Душа и ријеч“ је његова пета по реду збирка пјесама.

Пјесник је обраћајући се публици појаснио мотиве којима се руководио приликом писања ове књиге те је свим посјетиоцима бесплатно подијелио по један примјерак књиге.

Захвалио се свима онима који су на било који начин учествовали у стварању његове књиге.

У име посјетилаца промоције обратио се Јово Ескић, такође пјесник, који се захвалио аутору за још једно подарено истинско пјесничко благо и истакао значај писања, поезије и пријатељства које га веже за пјесника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана