Представљена књига Стани да ти речем Душана Зуровца

СРНА
Представљена књига Стани да ти речем Душана Зуровца

Источно Сарајево - У Матичној библиотеци Источно Ново Сарајево промовисано је синоћ најновије дјело књижевника Душана Зуровца, роман "Стани да ти речем", у којем је аутор лијепим и сликовитим старим херцеговачким језиком описао лица и догађаје од тридесетих година прошлог вијека до данас.

Књижевник Недељко Зеленовић истакао је да, стварајући ово дјело, Зуровац није пустио машти на вољу, већ је "само прекопирао живот" и описивао ликове које је срео у животу.

Он је навео да је ликове аутор нашао у каменим забитима и селима Херцеговине, које је цивилизација вијековима заобилазила и у које ни војске нису долазиле. Ликови су пронађени и у некој продавници, канцеларији, на неком културном догађају, слави или прослави, пијаци, авиону.

Према Зеленовићевим ријечима, Зуровац као добар слушалац зна да мали људи имају занимљиве и упечатљиве судбине и да њихова прича само чека добре записиваче да би постала књижевно дјело.

"Сви добри писци који знају преписати живот, праве успјешна дјела, а Душан Зуровац је једним дијелом и својим ранијим романом жЉудиж, доказао да то зна", истакао је Зеленовић.

За десету Зуровчеву књигу, професор Симо Бозало рекао је да је несвакидашња збирка прича о људима кроз прошла и садашња времена.

"Свака прича је цјелина за себе, свака од њих носи поуку и поруку, а уједно, свака је чврсто увезана за нити живота, битисања, пролазности, па и страдања", додао је Бозало.

О овом дјелу говорио је и професор Божидар Тепавчевић који је истакао да, за разлику од ранијих Зуровчевих документарних и историографских дјела, ова књига има чисто књижевни карактер.

"Основни мотив је Херцеговина, што није чудо, јер је она завичај који никога не оставља равнодушним, а Зуровца је обиљежила за сва времена. Он је на професионалан, људски и пристојан начин описао сналажења малог, обичног човјека са недаћама које су се дешавале у протеклом времену", рекао је Тепавчевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана