Певуља: Пробудити националну свијест ради очувања интегритета

Aгенције
Певуља: Пробудити националну свијест ради очувања интегритета

Београд - Професор Филолошког факултета у Бањалуци Душко Певуља оцијенио је данас да је Србе захватила "западњачка ријека", која их је удаљила једне од других и нагласио да је неопходно пробудити националну свијест како би се очувао интегритет, како Републике Српске, тако и осталих српских земаља.

Говорећи на Трибини о књижевним аспектима балканских и Првог свјетског рата, Певуља је рекао да су српски књижевници и ратници некад имали исту идеју и носили исти идеал ослобођења и уједињења који се данас, међутим, изгубио.

"Све мање се питамо ко смо и шта смо и на који начин се артикулише национална свијест. Колико будемо достојни Милана Ракића, који је ратовао на Кајмакчалану, и његових сабораца, толико ћемо имати Републике Српске", поручио је Певуља.

Говорећи на првој трибини Републике Српске на овогодишњем Сајму књига у Београду, професор Филолошког факултета у Бањалуци Младенко Саџак је рекао да је српски народ у протеклих 100 година изгубио саборност и да га то ослабљује.

Он је нагласио да је Срби у свим српским земљама прије 100 година имали исту енергију и сањали један сан уједињења и ослобођења, док се "то заједништво данас готово изгубило".

"Како би се, иначе, могло догодити да се деси егзодус цијеле српске сјеверне Далмације и да матица врло брзо успостави односе са оним ко је одговоран за егзодус. Као да та и неке друге земље гдје су живјели и живе Срби нису важне", рекао је Саџак.

Првој трибини Републике Српске на Сајму књига у Београду присуствовали су министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија, министар за економске односе и привредну сарадњу Игор Видовић и директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

Они су претходно заједно обишли Сајам и разговарали са представницима издавачких кућа из Републике Српске "Бесједа", Задужбина "Петар Кочић" Бањалука–Београд и Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, који излажу на Сајму.

На официјелном штанду Републике Српске Мутабџија, Видовић и Цицовић су као домаћини разговарали са српским пјесником Љубивојем Ршумовићем, бројним књижевним ствараоцима и посјетиоцима.

Читалачкој публици у Београду данас су у одвојеним промоцијама представљени романи "Стани да ти речем" Саше Кнежевића, "Кардиограм бјекства" Предрага Бјелошевића и "Маршалова слика" Жарка Шарића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана