Павловић на трагу Куленовића

Снежaнa Тaсић
Павловић на трагу Куленовића

Приједор - Лауреату овогодишњих Књижевних сусрета на Козари Ранку Павловићу награда "Скендер Куленовић" уручена је на свечаној академији у Позоришту Приједор, а статуа "Љубијски рудар" и новчани дио ове награде, на централној манифестацији сусрета "Пјесничко подне" на Мраковици.

Павловић је истакао да је награду лакше заслужити него понијети, јер се онај ко добије такво признање увијек пита да ли је његово дјело достојно тога. 

- То се питање свалило и на моја плећа, али ја ћу са великим задовољством носити то бреме и сваки свој будући стих самјеравати са величином имена и дјела Скендера Куленовића - додао је Павловић који је приликом отварања Сусрета говорио стихове пјесме "Скендер у сонету" настале за ову свечану додјелу.

Он је захвалио и на статуи рудара истичући да ће му овај рудар бити подстрек да се још дубље закопа у "језичко благо које су нам преци оставили да га чувамо и богатимо и да га никада не загађујемо".

Сусрете је отворио градоначелник Приједора Марко Павић који је рекао да Књижевни сусрети на Козари имају циљ да подстакну књижевно стваралаштво и да покажу шта све може наш човјек, пјесник и књижевник. 

- Aко једна манифестација траје 41 годину, и ако су лауреати Бранко Ћопић, Данило Киш, Младен Ољача, Васко Попа и многи други, онда се види вриједност Сусрета - рекао је Павић.

Он је обраћајући се многобројним основцима и средњошколцима на поетском часу на Мраковици рекао да је Козара по 41. пут отворила њедра да прими ученике и књижевнике.

- Од овог дана моћи ћете рећи да сте неке ауторе не само читали него се с њима и дружили. Седам локалних заједница удружило се да вам пружи задовољство да слушате најеминентније књижевнике, а њима да покажу шта су у протеклој години створили - поручио је Павић.

Ни ове године на Мраковици није изостало извођење чувене поеме "Стојанка мајка Кнежопољка" Скендера Куленовића, а крик мајке са Козаре вјерно је и овог пута изговорила бањалучка глумица Раденка Шева.
На овогодишњим сусретима учествовали су и своје стихове казивали књижевници из Србије и Републике Српске Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Ранко Прерадовић, Моша Одаловић, Јованка Стојчиновић-Николић, Драган Јовановић Данилов, Илеана Урсу-Ненадић, Жељко Галоња и Благоје Баковић. 
Сусрети су се одржавали у знаку 200 година од рођења Петра Петровића Његоша, а својим наступом обогатили су их и драмска умјетница Николина Јелисавац, музички умјетници Снежана Савичић-Секулић, Јована Раљић, Софија Ковачевић, етно-група "Гора" из Бањалуке, камерни ансамбл "Белканто" из Београда и хор "Вила" из Приједора.

Сусрети су завршени у недјељу у "Галерији '96" наступом пјесника завичајног круга, те музичких и драмских умјетника. Домаћин и организатор Сусрета је био град Приједор, а коорганизатори град Бањалука и општине Поткозарја.

Књижевна награда

Предсједник жирија Љубивоје Ршумовић рекао је да је награђена Павловићева збирка "Дубље од слутње" мудра у мјери у којој се тиче народа из којег потиче и да је права лирска књига, јер је написана и лијепим језиком и фантастичним пјесничким сликама. 

- То је његова засад посљедња збирка, али надам се да ће наставити да пише истим жаром, да га неће спутати награда и да се неће претворити у награду - истакао је Ршумовић и подсјетио да је жири одлуку донио једногласно.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана