Кундера и Еко домаћи фаворити

Александра Маџар
Кундера и Еко домаћи фаворити

Бањалука - Нобелова награда, планетарно најпрестижније признање, сваке јесени окупира мисли, жеље и надања свих који су озбиљни кандидати из различитих области, али највећу пажњу јавности изазивају имена потенцијалних писаца лауреата.

Медијску пажњу привлаче и различите кладионичарске листе, па је на основу тога створен утисак да је ове године главни фаворит јапански писац Харуки Мураками.

- Ако је веровати кладионичарима, Мураками има највеће шансе да се закити и "Нобелом", чак 3:1. Мој избор, Канађанка Алис Манро, на одличном је шестом месту и шансама 12:1 - казала је књижевница из Београда Мирјана Ђурђевић, добитница награде "Меша Селимовић".

Ова књижевница се присјетила ријечи њеног пријатеља који је 2007. године предвиђао да ће сљедећи пут када дође ред да се жена окити "Нобелом" то бити Алис Манро.

- Тада је награду добила Дорис Лесинг. Очигледно не без основа, будући да се далеко иза Алис Манро налазе бројна звучна имена - Еко, Де Лило, Магрис, Барнс, Остер, Пинчон, Малуф, Френзен... углавном са шансама 100:1 - додаје Ђурђевићева.

Ипак, књижевница која је написала серију од седам пародија на криминалистичке романе, са детективком Харијетом као главном јунакињом, неће се кладити.

- Некако ми је све то превише "коњски". Надам се да мој осећај деле и кандидати - нагласила је Ђурђевићева.

Озбиљни кандидати за "Нобела" за 2013. су сиријски пјесник Адонис, Амос Оз и Пол Остер,  Бен Окриј, као и Канађанка Маргарет Атвуд.

- Са позиције писца овдје и данас, чини ми се надреалним да се људи у свијету кладе на књижевнике, односно да типују на лауреате књижевних награда - рекао је бањалучки књижевник Берислав Благојевић, који је поносни носилац признања фондације "Борислав Пекић" за роман у настајању, који ће бити објављен до београдског Сајма књиге.

Иако каже да лоше прогнозира, ипак има неку визију могућег расплета избора кандидата Нобелове награде.

- Мислим да Мураками ни ове године неће бити лауреат. С обзиром на то да Сјеверна Америка 20 година није имала добитника, лако би се могло десити да награда оде тамо. А писаца који је заслужују је прегршт: Кормак Макарти, Филип Рот, Пол Остер (то би било изненађење!), Маргарет Атвуд, чак ни Томаса Пинчона не треба изгубити из вида - истакао је Благојевић.

Посматрано са политичке стране, Берислав сматра да не би било изненађујуће када би награда отишла Сиријцу Адонису, који је већ годинама један од озбиљнијих кандидата.

- Европа има много сјајних имена у трци, а највише шанси можда имају Милан Кундера и Умберто Еко - каже Благојевић.

Писац и главни уредник Издавачке куће "Архипелаг" Гојко Божовић нагласио је да је Нобелова награда сувише важан догађај да би могао да остане изван медијских расправа и спекулација.

- У новије време "Нобел" је постао чак и саставни део кладионичарске индустрије, што подразумева врло бизарне, драматичне, па, наравно, и трагикомичне преокрете. Као што се добро зна, а то је у последњих двадесетак година можда посебно видљиво, постоје вечити кандидати и не тако ретко изненађујући добитници - подсјећа Божовић.

Он нема фаворита, али има савремене писце које веома воли и који би по његовом мишљењу били савршени добитници било које награде. То су Давид Гросман, Клаудио Магрис, Адам Загајевски, Мајкл Канингем, Ђерђ Конрад, Енрике Вила-Матас, Милан Кундера и Сејс Нотебом.

Неправда

- Многи значајни писци, несумњиво значајнији од неких добитника, нису добили Нобелову награда за књижевност. Видећемо да ли ће ове године ова награда бити више посвећена ефекту изненађења, ефекту политичке коректности или ефекту врхунске књижевне остварености - каже Гојко Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана