Топ је био врео хит ФЕСТ-а

Aгенције
Топ је био врео хит ФЕСТ-а

Београд - Филмска авантура звана ФЕСТ 42. пут нуди љубитељима седме умјетности најбоље приче из цијелог свијета у којима ће моћи да уживају до 9. марта.

Међународни филмски фестивал у Београду ове године има и значајну листу гостију, међу којима су Ралф Фајнс, Патрис Леконт, Кристоф Ганс, Стив Куган, Стивен Фрирс и Марија Дузе, пренијеле су агенције.

Публика је прије почетка фестивала купила око 70.000 улазница, а филм којим је у петак увече отворен ФЕСТ је "Топ је био врео" у режији Слободана Скерлића. Ријеч је о остварењу које је снимано у Републици Српској, а на свечаној премијери у Центру "Сава" публици су се поклонили и глумци из Српске Станислав Ручнов, Сандра Љубојевић, Александар Стојковић, Рајко Марчета и Огњен Копуз.

Редитељ Бобан Скерлић отварајући фестивал изразио је "уверење да уметност чини људе бољим и да сваки корак у сусрет уметности значи један корак у поправљању самога себе".

- То значи да ФЕСТ окупља, ипак, неки бољи свет. У друштву које се систематски заглупљује, у друштву које културу, науку и образовање гура у најмрачнији и најпрашњавији запећак, сваки такав корак представља мали подвиг. Честитам вам што сте искорачили и срећан вам нови ФЕСТ - нагласио је Скерлић поздрављен снажним аплаузом публике.

Продуцент филма "Топ је био врео" Тихомир Станић каже да је презадовољан првим реакцијама публике на остварење које је инспирисано истоименим романом књижевника Владимира Кецмановића.

Послије премијере Скерлићевог филма људи су коментарисали колико су потресени причом о дјечаку који у ратном Сарајеву деведесетих година прошлог вијека остаје без родитеља. Филмски критичари углавном оцјењују да је ријеч о снажном остварењу које никога неће оставити равнодушним.

У глумачкој екипи "Топа" су и Анита Манчић, Бојана Маљевић, Славко Штимац, Милица Михајловић, Жељко Стјепановић, Кенан Мусић...

Продуценти филма "Топ је био врео" су "Дрина филм" и "Балкан филм", а копродуценти предсједник Републике Српске, Радио-телевизија Републике Српске, Министарство културе и информисања Републике Србије и Филмски центар Србије.

Меквинов филм

Историјска драма "12 година ропства" британског аутора Стива Меквина приказана је синоћ у главном програму 42. ФЕСТ-а. Филм се бави једним од најмрачнијих поглавља америчке историје, а снимљен је у америчко-британској копродукцији. У потресној причи о Соломону Нортупу, слободном црнцу који је послије отмице провео 12 година радећи као роб на плантажама памука у Луизијани, главну улогу игра Чиветел Еџиофор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана