Скар из Краља лавова на трону

Александра Маџар
Скар из Краља лавова на трону

Скар (Ожиљак) из анимираног филма "Краљ лавова" заузео је прво мјесто листе највећих зликоваца из "Дизнијевих" цртаћа коју је саставио "Хафингтон пост".

У првих пет зликоваца улази госпођа Тремејн, познатија као зла маћеха из "Пепељуге", Црнобог из "Фантазије", Урсула из "Мале сирене" и Круела де Вил из "101 далматинца".

- Никада не треба да вјерујете лаву са енглеским акцентом - образложена је одлука о најзлобнијем цртаном лику Скару, којем је глас позајмио чувени глумац Џереми Ајронс.

"Краљ лавова" је блокбастер ренесансног периода "Дизнијевих цртаћа" и унио је величанствени епски елеменат мелодраме. Пјесме из филма, попут "Circle of Life" и "Хакуна Матата", постале су култне и дале свој допринос да "Краљ лавова" буде једно од остварења са највећом зарадом. Овај цртаћ истовремено представља и крај ере анимираних филмова цртаних руком, јер они који су и рађени овако послије њега нису постигли ни приближан успјех.

Листа се појавила послије најновије најаве за филм "Грдана", у којем насловну улогу игра Анђелина Џоли. На зачељу листе, 25. мјесто заузима Едгар Балтазар из филма "Мачке из високог друштва", батлер који одлучује да се ријеши Војвоткиње и њених мачића како би наслиједио богатство мадам Аделејд.

Клејтон из "Тарзана", замишљен као критика криволова и империјализма, 24. је на листи сајта.

Затим слиједи принц Џон у превеликој одјећи и са круном која му пада на уши из "Робина Худа", језиве сијамске мачке Си и Ам из "Мазе и Луње", мадам Медуза из "Спасилаца", човјек као лик који се не појављује директно у "Бамбију".

Међу најбољим цртаним зликовцима је и мадам Мим из филма "Мач у камену", двојац Фаулфелоу и Гидеон из "Пинокија", Шир Кан (коме је Џорџ Сендерс позајмио глас) из "Књиге о џунгли" и гувернер Ретклиф из "Покахонтас" као примјер похлепе, затуцаности и ксенофобије.

Капетан Кука из "Петра Пана" на 15. је мјесту, затим слиједи Ратиган из "Великог мишјег детектива" - пацовска верзија Моријартија (непријатеља Шерлока Холмса) са мачком као кућним љубимцем, Шан Ју из "Мулан", Грдана из "Успаване љепотице" и Краљица срца из "Алисе у Земљи чуда".

На 10. мјесту листе је Клод Фроло из "Звонара Богородичине цркве", потом слиједи бог Хад из "Херкулеса", Гастон из "Љепотице и звијери", Зла краљица из "Сњежане и седам патуљака", Џафар из "Аладина".

Периоди

"Дизнијева" анимација има два најбоља периода: "класични" филмови у деценији која почиње 1937. године са "Сњежаном и седам патуљака" и "ренесансни" филмови у деценији која почиње 1989. године анимираним филмом "Мала сирена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана