Најспектакуларније метаморфозе у историји филма ФОТО

Танјуг
Најспектакуларније метаморфозе у историји филма ФОТО

Награда за најбољу мушку улогу је на овогодишњој, 86. додели Оскара, отишла у руке Метјуа Меконахеја за драматичну интерпретацију обољелог од сиде у филму "Пословни клуб Далас".

Глумац, чије се име углавном везивало за романтичне комедије, смршао је чак 20 килограма како би што вјеродостојније изнио улогу. Тиме је подсјетио да глума није само занимање већ и позив, занат који захтијева одређене жртве.

Попут Меконеја, поједини глумци, предани глумачкој страсти, помјерали су границе, подвргавајући се веома захтјевним физичким трансформацијама како би својој глуми дали више кредибилитета.

Једна од најспектакуларнијих је метаморфоза Кристијана Бејла у трилеру "Машиниста" (2005) у којем игра радника на траци, Тревора Резника, који није спавао више од годину дана. Бејл је за ову улогу своју тежину свео на свега 55 килограма за висину од 1.80 метара.

Кристијан Бејл је пак за улогу Бетмена у "Бетмен Почетак" (2005) за пет мјесеци "набацио" 45 килограма и максимално набилдовао тијело како би ушао у улогу популарног суперихероја, док је Метју Фокс за улогу Пикаса, плаћеног убице и психопате, у филму "Алекс Крос" (2012) смршао 20 килограма и вјежбао свакодневно више сати.

Једна од најупечатљивијих је и трансформација Роберта де Нира у чувеном филму Мартина Скорсезеа "Разјарени бик" (1980) у којем игра Џека Ла Моту, контроверзног боксерског шампиона у средњој категорији.

Филм је морао да се снима из два пута како би Де Ниро могао да се угоји 27 килограма, што је он учинио за само четири мјесеца. Захваљујући тој улози освојио је свог другог Оскара.

У филму "Изгнаник" (2001) Роберта Земекиса, Том Хенкс је непрепознатљив у улози модерног Робинсона Круса. И овај филм је сниман из два пута, са размаком од годину дана. Хенкс је прво морао да се мало угоји, а затим да изгуби 25 килограма како би дочарао живот бродоломника који је провео четири године на пустом острву.

Мет Дејмон је смршао 18 килограма за улогу наркомана у филму "Храброст под паљбом" (1997). Драстична трансформација га је, међутим, коштала здравља. Дуги низ година је морао да се лијечи од дисфункције надбубрежних жлијезди.

Од дама које су пристале да ради улоге себе драстично трансформишу у памћењу публике највише су остале Шарлиз Терон и Рене Зелвигер.

За филм "Монструм" (2004), лијепа јужноафричка глумица се не само угојила 14 килограма већ је све вријеме снимања носила маску од латекса и лажне жубе. Сав тај труд јој се вишеструко исплатио пошто је освојила чак 20 награда, међу којима и Оскара за најбољу женску улогу.

Рене Зелвегер је своју савршену фигуру "казнила" због улоге у романтичној комедији "Бриџит Џонс" за коју се угојила 10 килограма. Вишак сала је потом брзопотезно изгубила како би могла да заигра у мјузиклу "Чикаго" да би га поново вратила неколико мјесеци касније за наставак приче о симпатичној буцмастој усједелици.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана