Колеге и пријатељи шокирани Хофмановом смрћу

Танјуг
Колеге и пријатељи шокирани Хофмановом смрћу

Колеге и поштоваоци дјела Филипа Симора Хофмана са жаљењем и тугом реаговали су на смрт овог глумца и добитника Оскара који се, како сматрају званичници, јуче предозирао у свом дому у Њујорку.

"Ријечи не могу да опишу губитак који сви осећамо. Филип је био дивна особа и изузетан таленат", поручила је екипа другог дијела филма "Игре глади". "Филип је био дивна, дивна душа. За оне осјетљивије међу нама бука је понекад превелика", навео је Џим Кери на Твитеру.

"Живот је кратак. Али веома, веома жесток. Почивај у миру Филе", поручила је, такође на Твитеру, глумица Марта Плимтон, док је Расел Бренд искористио прилику да изрази саучешће породици и подучи све о штетности дрога: "Зависност убија, надам се да ће сви којима је то потребно моћи да апстинирају и успешно се опораве".

Симор Хофман пронађен је у недјељу мртав у свом стану у Њујорку. Како преносе медији, глумац је пронађен у купатилу с иглом забоденом у руку. Хофман никада није тајио да је је био зависник.

Послије апстиненције од 23 године у интервјуима прошле године је признао да је поклекао и да има проблема са хероином, због чега се и пријавио на рехабилитацију.

"Немам ријечи. Био је толико велики, а ми смо толико уздрмани", рекао је Мајк Николс, који је режирао "Рат Чарлија Вилсона" и представу "Смрт трговачког путника" у којима је Хофман играо.

"Трагедија је изгубити изванредно талентованог глумца попут Филипа Симора Хофмана. Неописив губитак за филм, позориште и све који га познају", навео је Кевин Спејс,и док је Елен Деџенерис поручила да је Хофман био "изванредан, талентован човјек".

"Шокиран сам и тужан због смрти Филипа Симура Хофмана. Уживао сам играјући са њим у 'Великом Лебовском'. Био је сјајан тим и проклето талентован", навео је Џеф Бриџис на Фејсбуку, док је Ченинг Тејтум преко Твитера навео да је "креативна заједница изгубила правог глумачког генија".

Хофман је 2005. добио Оскара за улогу писца Трумана Капотија у филму "Капоти", а био је и веома успјешан на њујоршкој позоришној сцени, улогама у комадима као што су "Смрт трговачког путника", "Галеб", "Отело", али и режији попут представе "У Арабији, сви би смо били краљеви". Крупне грађе, помало погубљеног изгледа и проћелав, био је карактерни глумац који је играо и у блокбастерима, умјетничким филмовима и у позоришту. Пробио се 1997. улогом у филму "Ноћи бугија", а признања је добио и за улоге у филмовима "Велики Лебовски" 1998. и "Магнолија" 1999.

Рођен је у близини Њујорка 23. јула 1967. и био је још три пута номинован за Оскара, за улоге у филмовима "The Master" 2013. "Сумња" 2009. и "Рат Чарлија Вилсона" из 2008.

Иако се појављивао у блокбастерима, као што су "Твистер" и "Игре глади", Хофману су биле блиске интерпретације узнемирујућих и комплексних карактера, што је показао у филму "Срећа", у којем је тумачио опсцен лик који узнемирава људе телефоном, као и улогом у остварењу "Прије него што ђаво сазна да си мртав", гдје је глумио сина који пљачка продавницу накита својих родитеља, на шта наговара и рођеног брата (Итан Хоук), што доводи до трагичног краја.

АП оцијењује да је, захваљујући својој прилагодљивости и дисциплини, која је више карактеристична за британске глумце него за америчке, могао да глуми у било којој улози, малој или великој. Могао је да глуми и гнусне негативце и симпатичне ликове.

"Филип је био веома важан глумац и заиста заслужује своје мјесто међу правим великанима глума. Његова смрт је велика штета. Ко зна шта би још урадио. Али остао нам је његов рад као заоставштина, а то много говори. Њујорк га је пронашао први кроз позориште, а ми остали смо његов таленат гледали на великом платну", рекао је Кевин Костнер АП-у.

"Био је најбољи од најбољих", сматра Џејмс Франко, док је водитељ Лари Кинг на Твитеру рекао: "Не могу да вјерујем да је мртав. Обожавао сам га као глумца. То је тако тужна прича".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана