Клуни и екипа запалили Берлин

Танјуг
Клуни и екипа запалили Берлин

Џорџ Клуни и његова "Операција: чувари наслијеђа", о нацистичкој пљачки умјетничких дијела за вријеме Другог свјетског рата, запалили су 64. Берлинале, гдје је филм приказан 8. фебруара.

Како преноси АФП, фанови су већ у радним јутарњим сатима запосјели огреде дуж црвеног тепиха којим су се глумци прошетали неколико сати касније. Обожаваоци су се тискали и испред улаза у хотел у којем је филмска екипа одржала конференцију за штаму.

"Операција: чувари наслијеђа"(The Monuments Men), у којем поред Клунија, који је и редитељ филма, глуме Кејт Бланчет, Мет Дејмон, Џон Гудман, Бил Мареј и Жан Дижарден, представљен је ван конкуренције на Берлиналу.

Клунију је ово пето остварење које је режирао након филмова "Исповијест опасног ума" (2002), "Лаку ноћ и срећно" (2005), "Прљава игра" (2008) и "Мартовске иде" (2011).

Заснован на роману Роберта М. Едсела и Брета Витера, "Операција: чувари наслијеђа" је прича о групи стручњака, кустоса, галериста и умјетника, коју је амерички предсједник Рузвелт послао у Европу како би пронашла на стотине хиљада умјетничких дјела која су нацисти украли и заштитила на хиљаде других од савезничких бомбардовања.

Филм је имао посебан одјек у Њемачкој гдје је недавно у стану једног осамдесетогодишњака, у Минхену пронађено 1.400 дјела, међу којима слике Матиса и Шагала, које су нацисти конфисковали Јеврејима за вријеме Другог свјетског рата.

"Биће пронађено још умјетничких дјела, јер много њих још недостаје, а вјероватно се налазе по подрумима", казао је Клуни на конференцији за штампу.

"Драго ми је што се поново о томе говори, али је потребно започети разговор и о реституцији тих дјела. Добро је разговарати о тој теми, јер људи не знају размјере пљачке", додао је он.

Упитан шта га је навело да сними овај филм, Клуни је казао да је било потребно одати признање тим јунацима који су заиста постојали.

"Ријеч је о доброј причи, као што их Холивуд воли. Помислио сам да бих могао да је испричам, иако у почетку није било лако убиједити продуценте са причом о украденим умјетничким дјелима", навео је он.

Славни глумац је открио да је "Операција: чувари наслијеђа" и својеврсни омаж филмовима које је волио да гледа у дјетињству, попут "Топова са Наварона".

Озбиљност теме није спречила Клунија и његовог дугогодишњег сценаристу Гранта Хеслова да направе филм који је више забаван него што се може сврстати уз "Шиндлерову листу".

Клуни је изразио и наду да ће његово остварење, које је у Берлину имало своју европску премијеру, бити боље примљено на старом континенту него у Сједињеним Америчким Државама, гдје га је критика донекле сасјекла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана