Холивуд се више не плаши четрдесетих

BBC
Холивуд се више не плаши четрдесетих

Прије само неколико година, ако сте били глумица у Холивуду која је прешла 40. годину живота, тешко да сте могли да рачунате на озбиљну улогу. Ипак, ако погледамо номиноване за Оскара у категорији за најбољу глумицу, видимо да се ствари полако мјењају, те да глумице у средњем добу добијају више простора него прије.

Једно од неписаних правила карактеристично за Холивуд било је да су се глумицама чим уђу у пету деценију затварала многа врата у филмској индустрији. Посљедњих пар година стање је почело да се мијења, а на то је утицало много фактора. Као резултат - од пет номинованих глумица за статуу Оскара четири су већ прешле четрдесету, а пета је пуни ове године: Џуди Денч, Кејт Бланчет, Сандра Булок и Мерил Стрип и Ејми Адамс.

"Не можемо још увијек да кажемо да је дискриминација старијих глумица потпуно нестала, али признајемо да се десио велики помак ка креирању значајних улога за глумице које више нису у својим двадесетим", каже Тери Лавлер, директор организације New York Women un Film and Television.

Управо се зато многи питају шта је довело до тога да се тржите отвара ка старијим глумицама, а одговор је једноставан: звијезде као што су Мерил Стрип и Сандра Булок имају широку базу поштовалаца и огроман утицај на публику, због чега се шефовима студија исплати сваки уложен долар у пројекат. Мало младих глумица то може. Кристин Стјуарт је можда предводница млађе публике, која воли "Сумрак сагу", али свакако не може допрети до веће публике као горе поменуте глумице.

Људи желе да се препознају

Још један разлог зашто је повећана тражња за глумицама које су прешле четрдесету јесте тај што публика жели да види себе на великом екрану.

"Људи који имају довољно новца да редовно посјећују биоскоп нису у својим двадесетим годинама", каже Адам Мур, члан удружења америчких глумаца САГ-АФТРА – "То је старија популација. Људи желе да се на биоскопском платну рефлектују њихове животне приче. Мислим да све више људи каже ’желимо да видимо јаке жене, желимо да видимо старије људе.’"

С друге стране, све више режисера и сценариста жели да дочара приче у којима су жене главни протагонисти.

"Неки сценарији су написани специјално за старије глумице. Ако погледате улогу коју тумачи Кејт Бланчет у филму Blue Jasmine, схватате да би такву улогу прије 20 година Вуди Ален написао за млађу глумицу. То би била глумица у раним тридесетим, а не касним четрдесетим", додаје Адам.

Још један важан фактор који је утицао на промјену старосне границе у Холивуду је тај што су неке од водећих филмских звијезда попут Џулије Робертс, Сандре Булок и Риз Витерспун основале независне продуцентске куће, те имају могућност да контролишу сопствене пројекте.

Заувијек младе

Будући да су неке од женских икона филма свјесне судбине Холивуда, многе су улагале у свој изглед, па већина њих данас изгледа љепше него у својим двадесетим.

"Мислим да глумице које су старије од 40 година имају велики значај у филмској индустирји. Погледајте само Сандру Булок, она изгледа фантастично, много боље од млађих колегиница", каже дерматолог Татјана Сигл додајући да иако изгледају савршено на црвеном тепиху, на филму вјеродостојно носе своје године.

Иако је још увијек много теже глумицама у четрдесетим да се афирмишу, то више није немогуће, посебно ако узмемо у обзир то да су се неке данас чувене глумице прославиле управо у тим годинама. Прави примјер је Џуди Денч. Веровали или не, Џуди је била у раним шездесетим када је први пут глумила у високобуџетном филму (М у „Golden Eye "), који ју је представио широкој публици.

Недавно истраживање доказује да ове промене наступају полако, те да је још увијек недовољно жена у филму. Наиме, резултати су показали да се у најплаћенијим холивудским филмовима у 2013. години у само 16 одсто њих налазе жене на позицијама режисера, кинематографа, продуцената...

Ипак, Тери Лавлер замјера што се у категорији номинованих за најбољу глумицу није нашла ниједна млађа.

"Постоји много глумица које су млађе, а такође су одрадиле феноменалан посао. Мислим да би било поштено да се у категорији за најбољу глумицу нашло више генерација глумица, због чега би избор био праведнији", каже он додајући да ће се у будућности стање промјенити, те је сигуран да ће каријера глумица трајати много дуже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана