Филмови напунили касе

Бојан Ж. Босиљчић
Филмови напунили касе

Дуго холивудско љето у сјеверноамеричким биоскопима је коначно минуло. Послије пуна четири мјесеца "жетве" долара на "бокс-офисима" дошло је вријеме за свођење рачуна и бројање пара.

У Холивуду воле славу, али још много више обожавају Big Money! Опојни мирис долара је и протекле љетње сезоне омамио похлепне продуценте "покретних слика" са Беверли Хилса, који успјех једино мјере са што већим бројем нула на њиховим доларским приходима.

Било је то љето за незаборав, са рекордном зарадом од чак 4,76 милијарди долара на благајнама мултиплекса у САД и Канади, коју Холивуд сматра "домаћим тржиштем". То је повећање за 11 процената у односу на прошло љето, односно осам процената више у односу на досадашњи рекорд од 4,4 милијарде долара из 2011. године.

У периоду од почетка маја па до почетка септембра, колико по холивудском календару траје љетња сезона у биоскопима, продато је чак 583 милиона улазница, што је највећи износ још од 2007. године.

Песимистичка предвиђања и отрежњавајућа упозорења Стивена Спилберга и Yорyа Лукаса да ће инфлација блокбастера довести до кризе у Холивуду и натјерати продуценте да промијене начин прављења филмова, се ипак нису обистинила.

Додуше, публика је показала прве знакове умора од рециклираних филмова и 3Д екстраваганција, али је на крају и даље у великом броју хрлила у "мегаплексе".

Конвенционална холивудска "мудрост" која фаворизује наставке, "римејке" и "рибуте" комерцијално успјешних филмова је и овога пута добила потврду на тржишту.

Шест најуспјешнијих дјела на "бокс-офисима" су франшизе: "Iron Man 3", "Despincable Me 2", "Man of Steel", "Monsters University", "Fast & Furious 6" и "Star Trek: Into Darkness". Игра на сигурно је опет била побједничка стратегија великих холивудских студија.

Комедије за одрасле су се такође показале као "златни рудник". Њих пет је зарадило више од 100 милиона долара на "бокс-офисима": "The Heat", "Grown Ups2, "We’re the Millers", "The Hangover: Part 3" и "This is the End".

Нискобуyетска хорор остварења "The Cowuring" (135 милиона долара прихода), и "The Purge" (64 милиона долара зараде) су се сврстала у категорију добитника, доказујући да овај жанр увијек има велики број поклоника.

Ипак, показало се да има публике која је гладна за интелектуалним арт-хаус филмовима као што су "Blue Jasmine" и "Before Midnight", као и озбиљним историјским драмама попут "Lee Daniels’ The Butler", који се приближио заради од 100 милиона долара.

Минулог љета, укупно 18 филмова је имало продукциони буyет од преко 100 милиона долара, али само њих 11 је зарадило и премашило овај уложени новац.

Холивудски "mejuorsi" су извукли поуке из свега овога, па ће идуће године бити мање блокбастера у биоскопима, док ће тродимензионални филмови изгледа бити дефинитивно потиснути у страну.

За разлику од домаћег тржишта, приходи Холивуда са свјетских "бокс-офиса" нису тако експлозивни. Укупна љетња зарада десет најкомерцијалнијих филмова је опала и износи око 4,2 милијарде долара, док је прошле године достигла цифру од 4,85 милијарди "зелених новчаница".

Холивуд је сада бацио око на огромно кинеско тржиште, гдје је олабављен критеријум за приказивање страних филмова, уз истовремену велику експанзију градње мултиплекса. Да би привукли тамошње гледаоце, Холивуд намјерава да у својим дјелима ангажује и кинеске звијезде.

Губитници

На другој страни, етикета губитника на "бокс-офисима" је пришивена скупим, оригиналним филмовима који су имали доста мука да добију пажњу масовног гледалишта. "The Longe Ranger ", "Elysuim", "White House Down ", "After Earth " и "R.I.P.D." сви су коштали више од 100 милиона долара, али ниједан од њих није остварио ову магичну цифру на благајнама биоскопа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана