Филм “Свему дође крај” премијерно пред бањалучком публиком

Бранислав Предојевић
Филм “Свему дође крај” премијерно пред бањалучком публиком

БАЊАЛУКА - Нови филм славног загребачког режисера Рајка Грлића “Свему дође крај” сутра ће бити премијерно приказан пред бањалучком публиком у биоскопу “Синплекс Палас”.

У питању је слободна екранизација мотива из књиге “На рубу памети” (1938) писца Мирослава Крлеже прилагођена модерном добу, а то је уједно и 12. играни филм у Грлићевој каријери. Сценарио је такође писао Грлић, заједно са писцем Антом Томићем, што је већ четврта сценаристичка сарадња Грлића и Томића након филмова “Караула” (2006), “Нека остане међу нама” (2010) и “Устав Републике Хрватске” (2016).

Радња овог љубавног трилера прати успјешног загребачког адвоката Макса Пинтера (Живко Аночић) који након сукоба са моћним клијентом послијератним тајкуном Динком Хорватом (Борис Исаковић) губи све. Он се ипак не предаје и са Нином Штефанчић (Јасна Ђокић), љубави из младих дана, бившим службеницима и представницом синдиката креће у осветнички поход. Нико у овој причи није сасвим невин, пише у синопсису филма.

Филм је премијерно приказан на Филмском фестивалу у Пули, потом је услиједила пројекција на Сарајево филм фестивалу. Критике су углавном позитивне, истичући вјешто комбиновање жанровских мотива трилера са оштром критиком друштвене стварности у Хрватској.

Сам Грлић истиче да је филм, без обзира на књижевну инспирацију, дубоко уроњен у стварност модерне Хрватске и то ону њену ружнију страну.

- Живимо у средини која се навикла на то да нам је друштво, па тиме и држава, морално и материјално корумпирано. Од главе до пете. Ми, када кажем ми мислим на Анту Томића с којим сам сложио сценарио за овај филм, знамо да људи то знају и надамо се да ће им филм барем мало помоћи да тога постану још свјеснији. Када смо нечега свјесни, онда можда нешто и учинимо с том свијешћу. Наравно филмови нису ти који мијењају или помичу нешто, они су ту само да вас дотакну по рамену и шапну: “Размисли”. Мислим да публика на платну треба да препозна или не препозна нека лица из стварног живота. Вјерујем да им то неће бити тежак задатак. Поготово у препознавању моћних и бахатих - рекао је Грлић.

Критичар црногорске “Побједе” Марко Стојиљковић дао је филму оцјену три од могућих пет, наглашавајући да утисак филма у великој мјери зависи од очекивања гледаоца.

- Грлић сигурно неће напунити чашу до врха, јер је најбоље од себе већ дао и то још за Југославије, нити ће је оставити потпуно празну, јер је за то ипак сувише искусан. Уосталом, чини се да Грлић у новом миленијуму наступа мање као филмски стваралац, а више као коментатор друштвених збивања па да то ради и са филмовима - написао је Стојиљковић.

Филм је сниман у Загребу и Бјеловару током 2023. године, а траје 89 минута.

ЕКИПА

Филм је хрватско-српско-црногорско-турско-бугарска копродукција, а у сличном тону окупљена је и регионална ауторска екипа.

У филму осим Аночића, Ђокићеве и Исаковића играју још Јанко Поповић Воларић, Емир Хаџихафизбеговић, Срђан Граховац, Катарина Бистровић Дарваш, Ксенија Маринковић, Марина Реџеповић, Ангела Недyалкова, Анита Сцхмит, Дорис Шарић Кукуљица, Синиша Ружић, Дејан Ђонковић и бројни други. Продуцент је Иван Малоча, директор фотографије Бранко Линта, мајстор расвјете Милош Јовановић, тон мајстор Момчило Божков, сценограф Жељка Бурић, костимограф Морана Старчевић и мајстор маске Ане Булајић Чрчек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана