Нова мета САД

Вељко Зељковић
Нова мета САД

У стратешким документима НАТО-а, али и Америке, Кина је означена као непријатељ број један те се с њом треба обрачунати на све могуће начине, како ова многољудна земља не би угрозила већ пољуљану западну доминацију - не само у том региону, већ и глобално гледајући - економску и финансијску САД. Чак је и директор ЦИА Вилијам Бернс, који се не оглашава тако често, отворено назвао Кину - највећом дугорочном пријетњом.

Прије пар година у Пентагону је осмишљен план оснивања својеврсног НАТО клона на просторима Индо-Пацифика. Ради се о савезу названом АУКУС, који поред САД чини и Велика Британија и Аустралија. Како је тада саопштено главни циљ овог тројног пакта је - осигурање “стабилности”. Како је то изгледало, односно завршавало у неким другим дијеловима свијета - опште је познато.  Да се Вашингтон све више окреће ка Кини недавно је упозорио и бивши директор ЕВБ-а Марио Драги, поручујући да земље Европске уније треба да схвате да у некој блиској будућности неће више бити у фокусу спољне политике Вашингтона и под њиховим војним кишобраном.

Америка улази у све отворенији обрачун са Кином. Представнички дом америчког Конгреса одобрио је недавно чак 25 антикинеских закона, који прије него што ступе на снагу треба још да прођу процедуру у Сенату. На крају, њих треба да аминује и амерички предсједник. Међу документима који су усвојени од стране конгресмена налази се и Закон о овлашћивању фонда против злонамјерног утицаја Кине. Уколико он добије зелено свијетло - Стејт департмент и УСАИД добили би додатне 1,63 милијарде долара. Овај новац био би употријебљен за сузбијање кинеске пропаганде.

Предвиђено је и даље јачање веза са Јапаном и Јужном Корејом, али је и констатовано да би требало проширити постојећу црну листу кинеских компанија. Ако предсједник Џо Бајден стави параф, заживјеће и  Закон о окончању доминације кинеских електричних возила у Америци - јер наводно она представљају велику пријетњу, иако кинески електрични аутомобили чине само два одсто “возног парка” Америке. Није се стало на томе те је усвојен и нацрт закона који би омогућио  блокирање научне сарадње са Кином, али и ускратио финансирање америчким универзитетима који су домаћини Конфуцијевог института - организације која подучава стране студенте кинеском језику и култури. Нажалост амерички званичници, који нису ништа друго до продужена рука дубоке државе и крупног капитала, никако да схвате да САД нису више једина сила у свијету. Повлаче потезе који ће само убрзати већ захуктали процес дедоларизације и бијег од америчких обвезница. Што би рекао наш стари народ: “Како посијеш тако ћеш и пожњети”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана