Ненадмашан у мржњи

Дарко Грабовац
Ненадмашан у мржњи

Послије иступа министра иностраних послова државне зајденице БиХ Елмедина Дине Конаковића у сједишту УН, гдје је поново искористио прилику да оптужи српски народ са обје стране Дрине за све и свашта, намеће се питање не само за овог, већ и за остале министре Бошњаке, кога они представљају на јавним сценама и међународним скуповима - само свој народ или дејтонску творевину у коју се куну. Србе и Хрвате сигурно не!

Стално плакање над судбином Бошњака досадило је и Богу и народу. Ако на тај начин мисле да ће добити мултиетничку и грађанску државну заједницу, грдно се варају. Све више Срби и Хрвати презиру Сарајево и тамошњу политичку назови елиту. Циљ зацртан у Исламској декларацији Алије Изетбеговића о држави само по мјери Бошњака, а поготово ислама у срцу Европе, неће подржати нико у Европи па макар била умотана у неколико “грађанских” целофана.

Доказ за то је и одлазак њемачког туристе Кристијана Шмита у Стразбур, гдје ће у Европском суду пријатељски рећи шта има против унитаризације државне заједнице БиХ. Слаткорјечиви Конаковић, који када иступа пред локалним ТВ камерама куне се да ради у корист сва три конститутивна народа и осталих, чим макне из Сарајева постане борац само за права Бошњака.

Можда би било добро да објасни имају ли он, али и њему слични сународници, какав папир, документ, даровни уговор који открива ко је то баш њима дао БиХ када је они толико својатају. Припада ли какав дио државне заједнице овим другима или сматра као и предсједник Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона Џафер Алић да држава која је власништво Бошњака има два неугодна подстанара.

Дино покушава да се понаша као Тито. Има пуно симболике и у овим именима, јер министра спољних послова поједини сарајевски медији повезују са разним апликацијама, боравком у Дубаију и криминалним миљеом. О томе баш и није причљив...

Елмедин Дино Конаковић је био неталентовани кошаркаш, исподпросјечан директор КК Босна, а сада је неуспјешан политичар, чија је странка привјесак некада најјаче опозиционе партије СДП-а. Једино у чему је ненадмашан је мржња према Србима и свему оном што није бошњачко. Не тако давно био је члан СДА. Он је изашао из ње, али она из њега није никада.

На крају крајева, јадна ли је та политика у којој Конаковић и разни Конаковићи пљују по народима у БиХ и сусједству. За њих не важи она народна: “Погледај у сунце па у комшију”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана