Исказнице моје миле

Небојша Томашевић
Исказнице моје миле

Стара изрека да гдје завршава логика почиње БиХ скоро свакодневно се потврђује у пракси на нашим просторима, нарочито радом појединих институција које су, да апсурд буде већи, основане да нас чувају.

Тако док је у свим земљама обавјештајна агенција стуб сигурности и бедем закона код нас се показало да алати Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА) често постају оружје за злоупотребе које многима омогућава да раде шта хоће и легализују своје криминалне науме па запјевају “исказнице моје миле”. Најсвјежији примјер долази из свијета борилачких вјештина и сарајевских угоститељских кругова. Познати ММА борац и угоститељ Денис Стојнић оптужен је да је користећи почасну легитимацију ОБА од три особе узео мито од 94.000 КМ како би им укинуо мјере безбједности. Новац је ни мање ни више узео од особа које су проглашене пријетњом по националну безбједност БиХ и којима је пријетило протјеривање. Тако је легитимација искоришћена као да је направљена за црно тржиште, а не безбједносну агенцију једне државе! И шта можемо рећи на то, осим цитирати Ничеа: “Ко се бори против чудовишта, мора пазити да сам не постане чудовиште.”

У земљи гдје би институције попут ОБА требало да буду гарант спровођења закона ни осам мјесеци након што је откривено незаконито издавање легитимација, нико није сигуран колико их је још у “неправим” џеповима, али једно је јасно - сваким даном таква пракса отвара врата новим злоупотребама. Још је тужније што се ова пракса протеже далеко ван граница оних који би требало да имају приступ таквим документима.

Случај посланика СДА Салка Зилџића, који је приликом преласка границе са Србијом ухваћен с пиштољем и легитимацијом ОБА, додаје још једно поглавље ове гротескне приче. Какву сигурност грађани могу очекивати када они, који би требало да чувају закон, користе ове повластице као средство да заобиђу исти?

Милорад Којић, члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ, исправно закључује да је давање ових исказница људима са спорном прошлошћу само још један знак дубоко укоријењеног криминала и корупције у нашим институцијама. Иронично је како институције које би требало да спречавају криминал постају његови саучесници. Можда су и те легитимације сада у џеповима оних који имају “дебеле криминалне досијее” - отворивши им врата да раде шта желе, али с печатом легалитета.

Чињеница да су почасне исказнице додјељиване незаконито и да се ни дан-данас не зна гдје су и код кога су оне, све нас би требало да забрине. Ово је сасвим сигурно пољуљало ионако мало повјерење грађана у институције којима када чују шта се дешава у ОБА једино преостаје да се брину да случајно не набасају  на погрешну особу која би са правом или лажном легитимацијом оних који би требало да нас чувају, могла да многе ојади и завије у црно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана