Свједочење оптужене Славице Ињац : Власник Бобар банке најодговорнији за пропаст

Небојша Томашевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Бивша директорица  Агенције за банкарство Републике Српске Славицa Ињац, коју терете за несавјесно пословање у случају „Бобар банка“ , тврди да је за пропаст ове банке најодговорнији власник и да је Агенција предузела све што је могла и требала.

Ињац је је у бањалучком Окружном суду као свједок своје одбране истакла да би и данас предузела исте мјере према Бобар банци, али би имала другачији однос према медијима.

- Ми смо све добро урадили, а медији су Агенцију означили за жртву и кривца за све. Не замисливо је да до сада ниједан дужник није процесуиран. Агенција је поднијела кривичне пријаве против дужника и неких особа у банци - Изјавила је Ињац.

Она је истакла да је Агенција у периоду праћења Бобар банке издала чак 70 разних налога за отклањање неправилности, што указује да није пропуштен адекватан надзор.

- Бобар банка је  све до 31.12. 2012. године испуњавала наше налоге и имала позитивне финансијске резултате. Што смо банку више притискали она је проналазила разне начине да заобиђе наше мјере - казала је Ињчева.

Истакла је да извјештаје о одлукама Надзорног одбора у банци о одобравању кредита Агенција није ни добијала.

- Као директор Агенције нисам могла видјети те одлуке. Осим тога нико није очекивао да Надзорни орган банке ради на њену штету, то није природно. Такође банка има право да даје ризичне кредите. Власник је овдје највише уништавао банку-рекла је Ињац.

Појаснила је да Агенција није могла знати за мањак од 10 милиона марака у трезору Бобар банке те да  попис цјелокупне имовине није био предвиђен у редовним контролама.

- Тек по увођењу привремене управе у банку  урађен је свеобухватан попис и откривен је тај мањак у трезору. Попис иначе не би ни имао смисла ако се не би радио у свим пословницама. Изгледа да су сви у банци знали за лоше пословање, али нико није о томе обавијестио агенцију, па ни анонимно. Агенција није могла знати за неке ствари које банка скривала. Дупле књиге су откривене  тек по увођењу привремене управе - рекла је Ињчева.

Истакла је и да је Бобар банка све до новембра 2014. године била солвентна и адекватност  капитала у банци није била угрожена.

- Принудна управа у банци се уводи тек кад адекватност капитала падне испод шест одсто и банка постане несолвентна. Када се то десило и увели смо принудну управу - рекла је Ињац.

Додала је да је Агенција власнику банке налагала да уради докапитализацију те је чак поништила двије емисије хартија од вриједности које су пласиране за ту намјерну јер оне нису урађене у складу правилима.

Истакла је да је власник банке из ње извукао 40 милиона марака кроз кредите фирмама у Црној Гори и Хрватској.

- Овдје стално била игра мачке и миша, јер Агенција наложи банци да нешто поправи, а она те налоге настоји да заобиђе – изјавила је Ињчева као свједок одбране.

Тужилац Сњежана Петковић није испитала оптужену Ињац јер,  како је рекла, она као свједок одбране не полаже заклетву па тако нема ни одговорности ако не говори истину.

Ињац терете за несавјесно пословање јер је од јула 2009. године па до новембра 2014. године имала сазнања да "Бобар банка" послује с великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује. Према оптужници због велике кредитне изложености према повезаним лицима, те пласирања лоших кредита причињена је штета од 122.5 милиона марака, а Бобар банка је пропала те су оштећени бројне фирме, општине, фондови. Оптужницу против Ињац још 15 особа  је подигло Тужилаштво БиХ. Према тој оптужници група се терети да је од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловала као злочиначка организована група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ за који новац је оштећена Бобар банка. Предмет против Ињчеве пребачен је у Окружни суд у Бањалуци због њене болести, а Републичко тужилаштво недавно је измијенило оптужницу па је њој на терет стављено блаже кривично дјело несавјесно пословање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана