Међедовићима осам година робије због узгоја марихуане

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Срђан (37) и Драган Међедовић (35) из Градишке осуђени су у бањалучком Окружном суду на осам година затвора због узгоја марихуане.

Срђан је добио пет, а Драган три године затвора, а осуђени су за кривично  дјело неовлашћена производња и промета опојних дрога.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић.

Према оптужници на основу које су осуђени, Међедовићи су у шуми у  Tрошељима код Градишке узгојили 12 стабљика индијске конопље за узгој наркотика.

Стабљике су биле висине од 30 до 230 центиметара.   Осим тога, код њих је претресом куће коју користе пронађена врећица марихуане  тежине 17 грама и тегла са истом дрогом бруто тежине 42 грама.

Хемијским вјештачењем који је по налогу тужилаштва урадила вјештак  Јелена Јанковић утврђено је да стабљике индијске конопље, „џоинт“ као и

биљна материја одузета од њих садрже психоактивну супстанцу  тетрахидроканабинол која је се налази у марихуани.

Одбрана је током судског поступка приговарала да поједини докази нису  прибављени законито. Тако је указала да записник о претресу стана и

других просторија оптужених није урађен по закону јер судија који је издаo усмену наредбу за претрес није у року написао извјештај о томе.

Одбрана jе приговарала и налазу хемијског вјештачења одузете дроге и  стабљика индијске конопље јер како су рекли у оптужници нигдје не пише

да су биљке одузете од њих.

Tужилац Александар Симоновић је појаснио да су оптужени затечени на  плантажи марихуане на којој су пронађене стабљике и да су стабљике

индијске конопље том приликом одузете што је констатовано у записнику  о увиђају.

Пресудом је од осуђене браће одузето 12 стабљика индијске конопље које су заплијењене на плантажи у Трошељима, импровизована цигарета џоинт укупне бруто масе 1,09 грама, руксак црне боје, са натписом ''Најк''  бијеле боје, руксак плаве боје, двије провидне бијеле боце запремине од по двије литре, са бијелом течношћу непознатог хемијског састава и једна  пољопривредна алатка – срп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана