Марковића питали гдје је 215.000 КМ

Небојша Томашевић
Марковића питали гдје је 215.000 КМ

БАЊАЛУКА – Одбрана првооптуженог у предмету "Корона уговори", бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића, на данашњем рочишту у бањалучком Окружном суду је током испитивања свједока  тужилаштва Саше Марковића указала да је он дигао више новца него што је, како сам тврди, предао првооптуженом.

Суђење је обиљежило и расправа одбране са републичким тужиоцем Сањом Тадић - Стојисављевић али и неслагање са одлукама предсједника судског вијећа Драганом Улетиловићем.

Зељковићев адвокат Јадранка Ивановић устврдила је да је Марковић у спорном периоду подигао 465.000 КМ, а сам је рекао да је дао Зељковићу 250.000, те је упитала свједока гдје је 215.000 КМ.

Марковић, који је власник агенције "Травел фор фан", рекао је да је новац потрошио у приватне сврхе и да тај вишак нема везе са овим случајем.

Ивановићева је тим питањима окончала унакрсно испитивање свједока, које већ траје три рочишта, али је најавила и његово директно испитивање на оно што га републички тужилац није питала.

Осим Зељковића и Марковића у овом предмету оптужени су директор фирме “Проконтрол” Славко Бојић, директор предузећа “Промединг” из Лакташа Драган Дубравац као и бивши директор “Синекс лабораторије” Сани Црљић.

Терете их да су у поступцима јавних набавки, за вријеме трајања пандемије вируса корона, оштетили Српску за 1,3 милиона КМ.

Адвокат Ивановић на данашњем суђењу жељела је да започне директно испитивање свједока Марковића, али је предсједник вијећа судија Драган Улетиловић то одбио.

Рекао је да такво испитивање може тек када се оконча унакрсно испитивање свједока и од стране осталих адвоката.

Ивановићева се противила томе да Марковића унакрсно питају браниоци осталих оптужених, јер како је рекла, његово свједочење се не односи на оптужбе против њих.

Након тога одбијено је питање Бојићевог адвоката, док остали браниоци нису имали питања.

Судија Улетиловић потом је одлучио да се предају сви материјални докази коришћени током испитивања Марковића, нашто је Ивановићева рекла да се не слаже са том одлуком, али да ће је испоштовати.

Током прилагања тих доказа, дошло је до расправе између Зељковићевог адвоката и републичког тужиоца. Ивановићева је истакла да су одређени докази незаконити и не зна се ко их је издао и неки нису ни овјерени.

Тужилац Сања Тадић - Стојисављевић истакла је да одбрана обмањује суд јер намјерно прескаче одређене доказе и да није тачно што тврди.

Адвокат Ивановићева је истакла да је све тачно и тражила да суд опомене тужиоца на тврдње да она обмањује суд.

Свједок Марковић испитиван је на протекла четири рочишта и прво га је испитао директно његов бранилац, а потом и тужилац. Након тога одбрана Зељковића га је испитивала на три рочишта.

МИТО

Саша Марковић раније током свједочења испричао да је по основу уговора о испоруци заштитних одијела ИЈЗ РС, као својеврсну накнаду Браниславу Зељковићу давао девет марака за свако одијело, те да му је у просторијама његове странке, Уједињене Српске, однио око 250.000 марака.

Касније појаснио да је Зељковићу као мито исплаћивао новац од властите марже, а процентуално је то износило 30 одсто. Према оптужници заштитна одијела туристичка агенција “Травел фор фан” ја купила на домаћем тржишту за 21,50 КМ, а затим су она Институту продавана по 50 КМ за комад. Оптужница га терети за давање мита Зељковићу, који је оптужен за примање мита и злоупотребу службеног положаја. Марковићева одбрана је раније саопштила да он с тужилаштвом преговара о признању кривице након чега је одлучио да буде саслушан као свједок.

Током расправе адвоакта Ивановића и тужиоца, Сање Тадић-Стојисављевић оптужени Марковић, се послије једног коментара Ивановићеве, окренуо према публици и више за себе рекао.

”Овдје су изгледа сви други криви, само није Зељковић... Мислим, добро ја јесам крив...”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана