Конобару поново суде за убиство Огњена Дракула и повређивање Митра Станковића

Небојша Томашевић
Конобару поново суде за убиство Огњена Дракула и повређивање Митра Станковића

Бањалука - Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду Окружног суда у Требињу којом је Александар Ђуричић (28) из Миљевине код Фоче осуђен на шест година затвора због убиства Огњена Дракула (30) и повређивање Митра Станковића (22).

Секретар Врховног суда Јелена Деспотовић казала је да је вијеће уважило жалбу одбране и предмет вратило на ново суђење требињском Окружном суду.

Према првостепеној пресуди, Ђуричић је Дракула убио 28. маја 2014. године у кафићу "Шкорпион" бранећи се од њега и Станковића. Он је за убиство добио пет година и шест мјесеци, а за повређивање Станковића још седам мјесеци па му је изречена јединствена казна. У тој пресуди се наводи да су тог кобног дана Дракул и Станковић у припитом стању дошли у кафић "Шкорпион" гдје је као конобар радио Ђуричић и одмах почели да се понашају бахато. Без дозволе су појачавали музику, а након што им је Ђуричић рекао да нема више пића и да се затвара, насилни гости су ушли у шанк и почели да га туку.

Конобар је у нагуравању с њима пао на под. У једном тренутку из шанка је успио да узме нож са сјечивом од 19 центиметара и запријетио нападачима ријечима: "Не прилазите ми". Након тога убо је Дракула у стомак, а Станковића лакше повриједио.

Предсједавајући судског вијећа Окружног суда у Требињу Харис Хакаловић у образложењу првостепене пресуде навео је да је вијеће утврдило да је Ђуричић злочин починио прекорачивши нужну самоодбрану.

- Судије су свјесне да је оптужени са 62 килограма и доста слабијом физичком конституцијом од двојице нападача морао да се брани. Међутим, могао је у нужној самоодбрани употријебити неки други предмет, попут пепељаре, чаше или нечег другог што се држи у шанку - навео је судија Хакаловић у образложењу првостепене пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана