Двоструком убици 11 и по година робије

Небојша Томашевић
Двоструком убици 11 и по година робије

Источно Сарајево - Милан Мачар из Сокоца осуђен је у Окружном суду у Источном Сарајеву на 11 и по година робије због двоструког убиства које је починио 2002. године у Сокоцу.

Пресуда је изречена на основу споразума о признању кривице који је Мачар закључио са Окружним тужилаштвом у Источном Сарајеву. У изречену казну њему је урачунато вријеме проведено у притвору.

Према пресуди Мачар је у ноћи између 18. и 19. јуна 2002. године хицима из аутоматске пушке "добошара" убио  Давора Драшковића и Војислава Караџића. Тад је на њих испалио рафал док су сједили у БМЊ у мјесту Кршеви код Сокоца. Том приликом нанио је више рана Драшковићу и Караџићу од којих су преминули на лицу мјеста. У пресуди се наводи да је он злочин починио због раније нарушених односа.

Мачар је ухапшен дан након убиства, а прије него је откривен присуствовао је увиђају и помагао полицији при обезбјеђењу мјеста злочина. Тад је говорио "Ко уби ове момке". Након што је откривено да је он то урадио, полиција му је ставила лисице на руке па је одведен у Соколац у Психијатријску болницу како би се вјештачило да ли је био урачунљив у тренутку убиства. Међутим, успио је побјећи са Психијатрије и отићи у Србију гдје је ухапшен у октобру 2015. године због лажног престављања. Из Србије је властима у БиХ изручен у марту ове године. Био је 13 година у бјекству.

Родбина убијених, након сазнања да је Мачар с Тужилаштвом закључио споразума на 11 и по година негодовала је због предложене казне. Брат убијеног Давора, Миодраг Драшковић раније је изјавио да је незадовољан споразумом због чега се жалио и Високом судском и тужилачком савјету у БиХ на рад поступајућег тужиоца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана