Директор и менаџери Актива инвеста ослобођени оптужби

Небојша Томашевић
Директор и менаџери Актива инвеста ослобођени оптужби

Бањалука - Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду бањалучког Окружног суда којом су друштво за управљање инвестиционим фондовима "Актива инвест", директор друштва Срђан Праштало и још три инвестициона менаџера ослобођени оптужби да су несавјесним пословањем оштетили ВБ фонд из Бањалуке за око 436.000 марака.

Секретар Врховног суда Јелена Деспотовић казала је да је пресуда потврђена након што је вијеће одбило жалбу Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

- Жалба је оцијењена као неоснована и зато је и одбијена, а пресуда је у цијелости потврђена - рекла је Деспотовићева.

Поменутом пресудом осим Праштала, усљед недостатка доказа, кривице су сада правоснажно ослобођени и Витомир Јоксимовић, Никола Јововић и Владимир Глишовић. Праштало је ослобођен и оптужби за закључивање штетног уговора.

Бивше Специјално тужилаштво РС оптужило је Праштала и остале да су несавјесним пословањем приликом куповине акција ХЛТ фонда из Подгорице оштетили ВБ фонд из Бањалуке за око 436.000 марака, за чији су рачун купили акције. Праштало је оптужен и за закључење штетног уговора.

У оптужници је наведено да су оптужени ова дјела починили током октобра и децембра 2010. године, а у то вријеме били су чланови управе друштва "Актива инвест", које је управљало ВБ фондом. Према оптужници, они су на сједницама Управног одбора у два наврата донијели одлуку о куповини акција ХЛТ фонда по цијенама вишим од реалних иако су знали или могли знати да је тај фонд у губицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана