За смрт четири рудара осуђени на 60 мјесеци затвора

Kliks
Foto: Kliks

КАКАЊ - Општински суд у Какњу осудио је седам особа на 60 мјесеци затвора за рударску несрећу у јами "Бегићи-Биштрани" у којој су четири рудара погинула.

Како је саопштено из Кантоналног тужилаштва Зеничко – добојског кантона на по девет мјесеци осуђени су Јакуб Мехић, Нијаз Ђокић, Един Ћатић, Емир Алиефендић, Нурфет Алић и Нермин Машић, а Харису Мушији изречена је казна затвора шест мјесеци, уз обавезу накнаде трошкова поступка и паушала.

Оптужени се терете да су због појединачних пропуста у раду приликом израде пројектне документације и недовољног надзора при извођењу радова на изради рударске просторије-коморе за трафо-станицу у јами "Бегићи-Биштрани" Погон "Хаљинићи" ЗД, "РМУ Какањ" 13. октобра 2015. године у 1.10 часова проузроковали рударску несрећу, којом приликом је након минирања дошло до изненадног рушења уграђене дрвене подграде у просторији ове коморе и дијелу транспортног ходника у ОП-И поред коморе, те до одвајања и рушења крупних комада лажне кровине у готово укупној површини коморе/дијелу транспортног ходника.

"Том приликом су од посљедица овог урушавања смртно страдала четири рудара, док је један рудар задобио тешку тјелесну повреду у виду лома лијевог кољена и наткољенице", навели из поменутог тужилаштва и додали да је у питању првостепена и неправоснажна пресуда, те да су они осуђени за кривично дјело тешка кривична дјела против опште сигурности људи и имовине.

Истакли су да ће због одлуке о казни, на пресуду уложити жалбу другостепеном суду.

У овој рударској несрећи, подсјећамо, смртно су страдали рудари Мухамед Сарач, Нермин Мушија, Мијо Стојчић и Сејад Гађун.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана