Вјештачење мобилних телефона одузетих од оптужених у акцији “Трзај”: Поруке разоткриле путовање у иностранство

Небојша Томашевић
Вјештачење мобилних телефона одузетих од оптужених у акцији “Трзај”: Поруке разоткриле путовање у иностранство

БАЊАЛУКА - Вјештачењем мобилних телефона одузетих од оптужених за шверц оружја, који су пали у акцији “Трзај”, утврђено је да су појединци често међусобно комуницирали, а неки од њих одлазили у Шведску, док име Миле Танића, коме се суди у одвојеном поступку, вјештак нигдје није пронашао.

- Нисам имала телефон одузет од оптуженог Танића нити њега има у мом налазу. Међутим, могу само да се изјашњавам у односу на материјал који ми је достављен на вјештачење - рекла је вјештак за дигиталну форензику Биљана Стјепановић у бањалучком Окружном суду на суђењу Танићу против кога се води раздвојен поступак у односу на осталих осам оптужених за трговину оружјем.

У другом процесу суди се још оптуженима Боривоју Лукићу из Угљевика, Александру Ћуковићу, Драгану Влачићу, Миодрагу и његовом сину Небојши Ђиласу, те Зорану Јовановићу и Слађану Лонци и некадашњем припаднику полиције Милији Влачићу сви из Бијељине. 

Вјештак је у свом налазу утврдила да су Јовановић, Лонцо и Влачић често комуницирали телефонима током 2014. и 2015. године.

Из њеног налаза, који је предочила судијама на суђењу оптуженом Танићу, види се да је Влачић почетком децембра 2014. године путовао у Шведску и да се у том периоду често дописивао са Лонцом.

- На телефону који је одузет од Влачића пронађене су сервисне СМС поруке у коме се корисник м:тела обавјештава да у Шведској може да користи мрежу Теленор и друге. Пронађене су и такве сервисне поруке за коришћење услуга у Данској - појаснила је Стјепановићева.

Навела је да је у Влачићевом телефону пронашла и СМС поруке које је размјењивао са Лонцом у децембру 2014. године.

“Бато докле сте”, “Гдје сте сад, је ли све ок”, само су неке од порука које је Лонцо послао Влачићу 5. и 6. децембра 2014. године.

Бранилац Танића адвокат Јадранка Ивановић истакла је да је налаз вјештака заснован на незаконитом доказима и да га треба одбацити.

Оптужница Танића терети да је са осталим оптуженима, против којих се води одвојен поступак, у току 2014. и 2015. године учествовао у неовлашћеном набављању оружја, муниције, експлозивних материја, таблета и лијекова ради даље продаје у Шведску. Оружје су превозили у својим и изнајмљеним возилима из рент-а кар агенција. У том послу учествовао је и Родољуб Бабић који се није нашао у оптужници. Процес против Танића је раздвојен, јер се у вријеме подизања и потврђивања оптужнице налазио на у Србији на издржавању казне.

Тито

Оптужени Боривоје Лукић осуђиван је прије 40 година, а према његовом ранијем казивању у затвор је завршио због псовања Јосипа Броза Тита.

Лукић је на почетку суђења износећи своје податке рекао да је осуђиван 1979. године и да је провео 60 дана иза решетака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана