Ветеринарски инспектори оптужени за примање мита

Срна
Ветеринарски инспектори оптужени за примање мита

САРАЈЕВО - Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против три ветеринарска инспектора Канцеларије за ветеринарство БиХ која их терети за кривично дјело примање дара или других облика користи, саопштено је из ове правосудне институције.

У саопштењу се прецизира да је подигнута оптужница против Индире Дајић Хукић (53) из Брчког, те Иве Кобаша (56) и Младена Мијића (61) из Шамца због сумње да су од јула до септембра, обављајући дужност ветеринарских инспектора Канцеларије за ветеринарство БиХ, на Граничном ветеринарском инспекцијском прелазу Орашје од лица која се баве трговином живим животињама, храном и производима животињског поријекла тражили и добили новац да би пропустили теретна возила у БиХ без провјере поштивања прописаних здравствених и санитарних услова и норми.

На овај начин оптужени су починили коруптивно кривично дјело - примање дара или других облика користи, чиме је угрожена здравствена и санитарна безбједност грађана БиХ.

Током истраге откривена су и документована ова кривична дјела, а наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем свједока и прилагањем већег броја доказног материјала.

Такође, Тужилаштво ће у поступку тражити да се оптуженима на основу одрдаба Кривичног закона БиХ одузме имовинска корист стечена кривичним дјелом, као и да им се изрекне мјера забрана вршења позива, дјелатности или дужности у трајању од пет година на начин да им се забрани обављање дужности ветеринарских инспектора на граници у Канцеларији за ветеринарство БиХ.

Оптужница је упућена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана