Три полицајца МУП-а Кантона Сарајево ухапшене више од сат тукли и шутирали

Небојша Томашевић
Три полицајца МУП-а Кантона Сарајево ухапшене више од сат тукли и шутирали

САРАЈЕВО - Полицајци МУП-а Кантона Сарајево Аднан Караман звани Адо (28), Кемал Хрво (26) и Џемал Хаџиабдић (32) оптужени су да су претукли три особе које су хапсили, а од којих је једна преминула од задобијених повреда.

Оптужницу против њих подигло је сарајевско Кантонално тужилаштво, а потврдио је Кантонални суд у Сарајеву.

Сву тројицу терете за кривично дјело злостављање у служби. Хрви се додатно на терет ставља наношење лаке тјелесне повреде, а Хаџиабдићу и Карману наношење тешке тјелесне повреде са смртним исходом.

Према оптужници, све се десило у ноћи између 30. и 31. јула 2020. године током полицијске потјере на подручју сарајевске општине Стари Град.

Оптужени полицајци су око поноћи покушали да зауставе аутомобил у којем су били Харис Зуко, за којим је била расписана потрага, те Енес Козић и Аднан Хаџагић. Они су у намјери да побјегну од полиције изашли из аутомобила и кренули бјежати улицом Лубина у правцу улице Вратник Мејдан.

Према оптужници, Хрво је сустигао Козића који га је напао и повриједио.

Након тога, полицајац је успио да савлада бјегунца и стави му лисице на руке. Хрво је потом Козића, док је био везан лисицама, ударио више пута ногом у главу, уста, грудни кош и поткољеницу и тако му нанио лакше  повреде.

Како се наводи у оптужници, Карман је сустигао Хаџагића који је бјежећи пао те га је док је лежао ударио ногама више пута након чега је позвао хитну и отишао до мјеста гдје је био Хрво. Након тога на лице мјеста долази друга патрола са три полицајца, међу којима је био и Хаџиабдић, који је одмах напао Хаџагића. У оптужници се наводи да је Хаџиабдић псовао бога и мајку Хаџагићу те га шутирао ногом. Док је жртва лежала стао му је на груди и објема ногама скакао по горњем дијелу тијела.

Том приликом Хаџагић је задобио тешке повреде опасне по живот од којих је и преминуо у колима Хитне помоћи на путу за болницу.

Како је наведено, у оптужници потјера и иживљавање полицајаца над жртвама трајало је више од сата, од поноћи до 1.10 часова. Уз оптужницу против полицајаца, поступајућа тужитељка је предложила саслушање 25 свједока, 10 вјештака и извођење више од 70 материјалних доказа.

Казне

Према Кривичном закону ФБиХ, уколико се докаже кривица оптужене полицајце чекају вишегодишње казне. Овај закон за кривично дјело злостављање у обављању службе, које се тројици оптужених ставља на терет, предвиђена је казна од три мјесеца до пет година затвора. За кривично дјело тешка тјелесна повреда, уколико је жртва преминула, предвиђена је казна од једне до 12 година, док је за наношење лаке тјелесне повреде предвиђено до годину затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана