Предмет "Кесеровић": Оптужени идентификован упоређивањем доступних фотографија

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- На суђењу Јасмину Кесеровићу за ратовање у Сирији, вјештак Тужилаштва БиХ Дино Османкадић рекао је да је оптуженог идентификовао на фотографијама које су му доставили истражни органи, а које је упоређивао са фотографијама које су сачињене након што је враћен у БиХ.

Османкадић је рекао да је из сета достављених фотографија издвојио четири као подобне за биометријске анализе, као и да се на њима виде и специфични ожиљци.

Вјештак је додао да је 15 фотографија било дјелимично подобно због мањег квалитета, те појаснио да је на тим сликама могуће идентификовати оптуженог на основу основних карактеристика, али да оне нису биле подобне за математичка мјерења.

Он је додао да су на приказаним фотографијама, осим Кесеровића, и други људи, те оно што њега подсјећа на оружје, униформе, као и оклопна возила, преноси Бирн.

Османкадић је напоменуо да је вјештачење обавио под претпоставком да су фотографије оригиналне, односно да на њима није било "козметичких измјена" и да није примијетио да су на њима вршени било какви захвати.

Одбрана је приговорила на налаз, оспоравајући закључке.

Бранилац Сенад Дуповац је рекао да је вјештак сам навео да је ручно радио мјерења и да није имао софтвер за анализу.

Османкадић је одговорио да су ручна мјерења једнако прецизна, а у неким случајевима и прецизнија, те да софтвер само скраћује вријеме рада.

Вјештак је браниоцу одговорио да су му познати софтвер алати којима се може нечије лице поставити на другу особу, али и напоменуо да сви алати остављају траг о обављеним измјенама.

Османкадић је додао да у неким случајевима и лаици могу видјети да је вршена манипулација, док постоји софистицирана опрема као што је она која се користи у филмској индустрији.

Кесеровић је оптужен за придруживање страним формацијама и подстицање на терористичке активности.

Суђење Кесеровићу настављено је уз измјену члана судског вијећа, а странке су се сагласиле да нема потребе поново изводити доказе.

За новог члана вијећа постављен је судија Станко Благић умјесто Ненада Шеледе, који због болести више не предсједава вијећем у овом предмету.

Наставак суђења је 17. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана