Полицајци знали за лажне таблице

Н. Томашевић, С. Дакић
Полицајци знали за лажне таблице

Мркоњић Град - Против Пере Лазендића (46) и његовог рођака Драженка Лазендића (32) из Мркоњић Града који се терете да су фалсификовали таблице са регистарским ознакама за аутомобиле предложен је једномјесечни притвор.

Они су ухапшени 20. марта заједно са још 13 особа међу којима и шест полицајаца у акцији “Копи”. Окружно тужилаштво је послије саслушања двојице осумњичених предложило притвор због бојазни да ће поновити кривично дјело. Приједлог је достављен Основном суду у Мркоњић Граду који до закључења овог броја “Гласа Српске” није донио одлуку.

Шесторица полицајаца међу којима и замјеник командира саобраћајне полиције у Мркоњић Граду Влајко Попадић пуштени су да се бране са слободе. Они се терете да су од Лазендића куповали лажне регистарске таблице и стављали их на своје аутомобиле иако су знали да су фалсификоване. Извор близак истрази је рекао да су они умјесто да приведу Лазендиће о свему ћутали и чак користили лажне таблице.

На слободу су пуштени и преосталих седам ухапшених у акцији, а против свих ће бити достављен извјештај тужилаштву за фалсификовање. Лажне таблице су продавали по цијени од по 50 евра. Израђивали су их у кући Пере који је имао машину за сјечење лима и рачунаре и другу опрему којима је израђивао фолију са регистарским ознакама и лијепио на припремљени лим за таблице. У томе му је помагао Драженко. Према незваничним информацијама сумња се да су до хапшења они продали педесетак лажних регистарских ознака. Већином су фалсификовали таблице регистарских ознака из више градова Aустрије. Израђивали су и лажне регистарске таблице БиХ-ознака углавном за особе које су их изубиле.

Перо је на идеју да фалсификује регистарске таблице са ознакама из Aустрије дошао када је сазнао за рупу у њиховом законодавству о саобраћајним прописима. Наиме, према аустријском закону могуће је да у тој земљи власници три аутомобила региструју на једне таблице.

- Ту “рупу” у закону искористио је Перо Лазендић који је фалсификовао таблице и продавао заинтересованима - објаснио је извор близак истрази.

Aкцијом “Копи” руководио је тужилац канцеларије бањалучког Окружног тужилаштва у Мркоњић Граду.

Унутрашња контрола

“Глас Српске” сазнаје да су шесторица полицајца који су ухапшени у акцији “Копи” радници Станице јавне безбједности Мркоњић Град. Они ће се бранити са слободе, а против њих ће бити достављен извјештај за кривично дјело фалсификовање исправе.

Портпарол ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић је казала да ће након што буде достављен извјештај против њих унутрашња контрола покренути истрагу.

- Aко се утврди да су починили кривично дјело биће санкционисани - рекла је Маркановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана