Основни суд у Бањалуци одлучио да оптужени Мартиновић није крив за крађу струје: Избјегао затвор због промјене закона

Јасмина Салопек, агенције
Основни суд у Бањалуци одлучио да оптужени Мартиновић није крив за крађу струје: Избјегао затвор због промјене закона

БАЊАЛУКА - Основни суд у Бањалуци ослободио је оптужби Бањалучане Дарка Бајића и Златка Мартиновића, које су теретили за злоупотребу положаја или овлашћења, односно за кривично дјело крађа електричне енергије.

Судија Зоран Милојица рекао је приликом изрицања пресуде да Окружно јавно тужилаштво Бањалука није у оптужници описало кривично дјело.

Дарко Бајић је ослобођен оптужби да је као контролор предузећа "Електрокрајина" током 2012. и 2013. године починио кривично дјело злоупотреба положаја или овлашћења набављајући Златку Мартиновићу магнете за успоравање бројила потрошње електричне енергије.

Мартиновић је ослобођен оптужби да је те магнете користио у свом угоститељском објекту и тако противзаконито трошио електричну енергију.

Судија Милојица је рекао да у случају Дарка Бајића тужилаштво у оптужници уопште није дало опис кривичног дјела.

- Није кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења јер тужилаштво није описало наведено дјело - казао је судија Милојица.

У случају Златка Мартиновића, којег оптужница терети за крађу електричне енергије, судија Милојица је рекао да је у међувремену дошло до измјене закона, а да у новом закону то кривично дјело не постоји.

- Уколико бисмо гледали по старом пропису, онда би дошло до застаре, а ако гледамо по новом, онда нема тог дјела, јер законодавац није описао то дјело - казао је судија.

Угоститељски објекат у Бањалуци који је користио Златко Мартиновић претресен је у полицијској акцији "Тесла" у фебруару 2013. године.

Тада су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, према оптужници, у шанку угоститељског објекта пронашли магнет којим се успорава рад електричног бројила.

Тужилаштво је као доказ у току суђења користило и транскрипте пресретнутих разговора између Бајића и Мартиновића.

Трошкови

Тужилац Окружног јавног тужилаштва Гордана Мијатовић није се појавила на изрицању пресуде. Трошкови поступка, одлучено је пресудом, падају на терет буџета. На ову пресуду постоји могућност жалбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана