Годинама силовали ментално заосталу д‌јевојку, добили двије године затвора

GS
Годинама силовали ментално заосталу д‌јевојку, добили двије године затвора

НАШИЦЕ - Пресуда тројици мушкараца, од којих је један полицајац, за сексуално искориштавање д‌јевојке с менталним тешкоћама у околини Нашица изненадила је Хрватску.

Они су кћер свог комшије од 2012. до 2014. сексуално искориштавали на пашњацима, кукурузиштима или у својим кућама. Цура је била на нивоу д‌јетета од 9 до 11 година и због менталне ретардације и душевног поремећаја није им се могла одупријети. При томе су обојица познавала њеног оца, а један је чак с њим био у кумском односу. Добили су само двије године затвора.

Један други случај такође је изненадио хрватску јавност. Ради се о неправоснажној пресуди загребачког Жупанијског суда који је на 18 година затвора осудио 45-годишњег Марка Судца због постављања експлозива на банкомат у Миховљану и покушаја убиства полицајца.

За Сједињене Државе или неку другу државу са строжим законима, таква пресуда не би била изненађење. У овом случају, чини се да се радило о доста строгој казни, поготово ако повучемо паралелу с убиствима или, ето, случајем вишегодишњег сексуалног малтретирања д‌јевојке која је заостала у развоју.

Чини се како су код Судца кључну улогу играле отежавајуће околности. Према писању медија, он је отприје познат полицији те је вишеструко осуђиван за крађе, пријетње, злочиначко удруживање и привредни криминал. О њему су писали и страни медији након што је 2016. побјегао из швајцарског затвора.

Али које су околности заслужне за смијешно ниску казну тројца који је силовао кћер пријатеља? "Index" је у посједу пресуде судије Ивана Сајтера овом тројцу. Ради се о 66-годишњаку, 44-годишњаку и 54-годишњаку. Сва тројица су добила споменуте двије године. За двојицу од њих суд је као олакшавајућу околност узео то што су учесници Домовинског рата те су одликовани споменицом.

Исту казну је добио и полицајац иако није био у рату. Његова отежавајућа околност била је та што је управо његова дужност да штити људе. Такође, међу отежавајућим околностима судија је истакао то да двојица мушкарца имају по четворо д‌јеце, док трећи има двоје, преноси "Index".

То је само један од небројено пуно примјера кад се улога у рату отприје тридесетак година узимала као олакшавајућа околност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана