Фочак покушао да илегално пређе границу са Црном Гором: Пет дана "висио" у шипражју крај Дрине VIDEO

Јелена Станић
Фочак покушао да илегално пређе границу са Црном Гором: Пет дана "висио" у шипражју крај Дрине VIDEO

ФОЧА - Фочак Д. П. (59), који је нестао прошле седмице, нађен је повријеђен, промрзао и гладан на тешко приступачном мјесту на обали Дрине, а спасила су га три полицајца и скипер из Фоче.

Инспектори Немања Тривуновић и Ђорђе Елек, припадник Жандармерије Полицијске управе Фоча Ранко Симовић, те скипер Мирослав Тривун спасили су у понедјељак Фочака Д. П, којем се сваки траг изгубио још у прошлу сриједу.

Фочака је 11. новембра брат одвезао до мјеста Шадићи код Фоче како би пјешке прешао границу са Црном Гором, гдје је иначе на привременом раду.

- На овај начин он је хтио да избјегне плаћање тестова на корону и покушао да илегално пређе границу са Црном Гором. Брат га је довезао до Шадића и вратио се кући. Како се данима није јављао породици, уплашили су се и алармирали полицију - казао је извор "Гласа Српске".

Један од спасилаца, инспектор Тривуновић, казао је да га је колега Елек позвао чим су рибари јавили полицији да у шипражју на обали Дрине у Бастасима лежи човјек којем је потребна помоћ.

- Елек је позвао мене и Симовића, јер је претпоставио да је потребно хитно спасавање. Ми смо раније имали искуства са несрећама на водама, с обзиром на то да се годинама бавимо спортским рафтингом. Позвали смо и лиценцираног скипера Мирослава Тривуна, који има чамац и неопходну опрему, спаковали се и за пола сата били на мјесту гдје је уочен нестали човјек - испричао је Тривуновић.

Чамцем су, казао је овај инспектор, прешли на лијеву страну Дрине и пришли повријеђеном, који је на питање да ли га нешто боли показао на десну ногу и тражио воду.

- Био је благо дезоријентисан и промрзао, а када смо расјекли ногавицу, нисмо уочили ломове, те смо претпоставили да је ногу угануо при паду. Дали смо му мало воде, ставили на носила и превезли на другу обалу, гдје нас је чекала дежурна екипа Хитне помоћи - казао је Тривуновић.

Додао је да је на њихово питање да ли зна када је залутао, Фочак одговорио: "Јуче."

Због неприступачног терена Тривуновић и колеге носили су повријеђеног мушкарца на носилима два километра до главног пута, гдје их је чекало возило Хитне помоћи. Одвезли су га у Универзитетску болницу Фоча, гдје су му санирали повреде и промрзлине, након чега је пуштен на кућно лијечење, гдје се, према ријечима чланове породице, осјећа "најсигурније".

Рафтери

Инспектори Немања Тривун, Ђорђе Елек и припадник Жандармерије Ранко Симовић пријатељи су од студентских дана, а рафтингом се баве више од десет година.

- Дружимо се и послије посла. Спојила нас је, између осталог, љубав према рафтингу. Неки од нас су ишли и на такмичења, тако да нам је и то знање, поред полицијске обуке, добро дошло у овој ситуацији - казао је Тривун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана