Званичници честитали Божић: Празник провести у духу праштања, у здрављу и духовном миру

Г.С.
Званичници честитали Божић: Празник провести у духу праштања, у здрављу и духовном миру

БАЊАЛУКА – Вјерници који вријеме рачунају по грегоријанском календару сутра прослављају Божић, најрадоснији хришћански празник.

Божић сутра прослављају Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, а званичници Републике Српске као и представници свих нивоа власти у БиХ упутили су овим путем честититке надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу, свештенству и свим вјерницима римокатоличке вјероисповијести у БиХ.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић у божићној и новогодишњој честитки вјерницима католичке вјероисповијести изразила је најбоље жеље да предстојеће празничне дане проведу у духу јеванђељског праштања, у здрављу и духовном миру, а 2022. година да доносе напредак и стабилност.

Цвијановићева је изразила жељу да празник Христовог рођења и радости оснажи вјеру у заједништво, међусобно поштовање и уважавање и подстакне на бригу о ближњима, а божићне поруке мира, љубави и наде у боље сутра да испуне срца и домове. Она је упутила искрене честитке кардиналу Винку Пуљићу, бискупу бањалучком Фрањи Комарици, свештенству, редовништву и свим вјерницима католичке вјероисповијести у Републици Српској и БиХ, поздрављајући их радосним поздравом - „Честит Божић" и „Срећна Нова година".

-Поводом наступајућег Божића и Нове године, у име грађана Републике Српске и у своје име, Вама, бискупима, свештенству, редовништву, свима хришћанима у БиХ који празнују према грегоријанском календару, упућујем искрене честитке - наведено је у честитки.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић упутио је данас божићну честитку кардиналу Винку Пуљићу, бискупима, свештенству, редовништву, римокатолицима и хришћанима у БиХ који празнују по грегоријанском календару, истакавши да је неопходно заједнички његовати истинске вриједности - мир, љубав и поштовање.

- Најљепше честитке поводом Божића упућујем вам у име Владе Републике Српске и у своје, са жељом да празник прославите у добром расположењу окружени породицом и пријатељима - наводи се у честитки.

Вишковић је пожелио да свјетлост Христовог рођења обасја пут којим се заједнички корача у бољу будућност, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас Божић и Нову годину надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу и свим римокатолицима. Чубриловић је упутио честитке и бискупима, свештенству, редовништву и осталим хришћанима у Републици Српској и БиХ који Божић празнују по грегоријанском календару, наведено је у саопштењу из Народне скупштине Републике Српске.

-У име Народне скупштине Републике Српске и у своје име, упућујем Вам најљепше честитке поводом Божића, са жељом да празничне дане прославите са најближима у здрављу и благостању. Нека нас радосни празник Христовог рођења подсјети на значај међусобног уважавања, толеранције и солидарности као темеља на којима ћемо градити боље односе у друштву и у 2022. години. Честит Божић и срећна Нова година -наводи се у честитки Чубриловића.

И предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је Божић надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу и свим католичким вјерницима у БиХ, уз жељу да га проведу у миру, здрављу и срећи.

-Уз жељу да радост и наду, које носи овај празник, подијелите са својим породицама, пријатељима и комшијама, поздрављам вас радосним поздравом: Честит Божић! - наводи се у честитки Тегелтије.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић упутио је божићну честитку кардиналу Винку Пуљићу, бискупима, свештенству, редовништву, свим римокатолицима и осталим хришћанима у БиХ који празнују по грегоријанском календару.

Давидовић је честитке упутио у име Републичког секретаријата за вјере и у своје лично име, са жељом да овај велики празник у њихове домове донесе мир, здравље и срећу.

-Нека нас празник Христовог рођења подсјети на драгоцјени дар живота, на достојанство изговорене ријечи и љубав према ближњима, јер његујући међусобно повјерење, разумијевање и солидарност градимо љепши живот за све нас. Честит Божић и Нова година! - наводи се у честитки.

Истинске вриједности и племенитост и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић зажелио је свим католичким вјерницима у БиХ да предстојећи празник Христовог Рођења дочекају у добром здрављу, духовном миру и породичној срећи.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, Радмановић је кардиналу Винку Пуљићу те свим римокатолицима и осталим хришћанима у БиХ који Божић празнују по грегоријанском календару, упутио искрене честитке.

- Срећан и благословен Божић! - наводи се у Радмановићевој честитки Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић честитао је најрадоснији празник Божић и Нову 2022. годину, уз жељу да ове празнике дочекају у миру, радости и благостању са својим најближим.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић истакао је да је Божић вријеме милосрђа, доброте и праштања.

-У данима највеће послијератне подијељености и неизвјесности у БиХ нека нам божићно свјетло и истински божићни мир донесу утјеху и наду, пробуде у нама поуздање у Бога и постакну да охрабрени вјером ојачамо заједништво наших народа и да сједињени у различитости наставимо градити наше међуљудске односе кроз помирење и праштање, међусобну солидарност и уважавање - навео је Човић.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић, поводом наступајућег празника Божића, пожелио је католичким вјерницима да у миру, срећи и добром здрављу радост Божића подијеле са породицом и пријатељима.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић истакао је да је Божић празник који носи универзалну поруку вјере, наде и мира, те јачања међуљудских веза.

„Нека се духовна и празнична атмосфера из породичних домова прелије на цијело друштво широм БиХ", поручио је он.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић навео је да је католички Божић прилика да се подсјетимо великих вриједности - хуманости, солидарности и толеранције, те да покажемо узајамно уважавање и достојанство.

-Овај велики католички празник учи нас да поштујемо и његујемо босанскохерцеговачку културу и традицију и да их преносимо на млађе генерације, као што су их наши преци преносили на нас - наводи се у честитки.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић је, у име Владе и своје лично, грађанима БиХ католичке вјере упутио честитку поводом Божића.

-Нека овај велики празник донесе радост и благостање у ваше и домове ваших најмилијих, те подсјети на изузетну важност међусобног разумијевања, подршке, заједништва и дијалога. Вријеме празника и породичног окупљања увијек нас испуне духовном снагом која усмјерава на истинске вриједности и племенитост, али и подсјете на значај живота, заједништва и мултикултуралност, какву управо баштини БиХ - поручио је Новалић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић обишао је Бањалучку бискупију и поводом предстојећег католичког Божића упутио бискупу бањалучком Фрањи Комарици, свештенству и свим вјерницима најискреније честитке.

Уз жељу да сви, вријеме изазова којима смо изложени, пребродимо међусобним поштовањем, уважавањем, сарадњом и подршком, градоначелник Бањалуке је пожелио свим католицима да празничну радост проведу у миру и добром здрављу.

-Надам се да ће сви наши суграђани вријеме празника провести у кругу својих породица и топлини породичних домова, а да ће духовну снагу и охрабрење за изазове у години пред нама пронаћи у међусобној слози и подршци, а сви вјерујући у кругу Цркве и вјере - наведено је у честитки.

Градоначелник је са бискупом Комарицом разговарао о сарадњи између Бискупије и града и важним пројектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана